ADHD kan i sin tid ha vært en fordel

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 25. februar 2024 | 11:44

Det kan ha gjort det lettere å finne mat.

Symptomer som ofte forbindes med ADHD er oppmerksomhet, konsentrasjonsvansker og impulsivitet.

I våre dager, med skole og stillesittende, kanskje monotont eller oppmerksomhetskrevende oppgaver forstås ofte som en nevrologisk forstyrrelse og gis en diagnose. Men nå antyder en stuide at nettopp disse egenskapene kan ha vært viktig for menneskets evolusjon.

Studien ved University of Pennsylvania gir en potensiell forklaring på hvorfor ADHD er mer utbredt enn forventet fra tilfeldige genetiske mutasjoner alene, og – mer generelt – hvorfor egenskaper som distraksjon eller impulsivitet er så utbredt i et samfunn som anser dette ufordelaktig.

Men mennesker har i evolusjonær tid i langt større grad levd under andre betingelser, som jegere og sankere i hundretusenvis og endog millioner av pr dersom man inkluderer forløpere av homo sapiens.

Det er The Guardian som skriver om studien der de lot 457 voksne spille et sanke-spill på en datamaskin.

De fikk åtte minutter på seg til å sanke så mange bær som mulig fra ulike busker. Buskene ga, slik busker i naturen jo gjør etterhvert som de blir plukketm færre bær hver gang de ble plukket. Deltakerne hadde valget mellom å sanke bær fra den samme busken, eller finne nye busker. Å bytte busk tok tid.

Deltakere med symptomer på ADHD (det var 206 av disse) brukte kortere tid på hver klynge med busker. De beveget seg raskere videre enn de andre. Og der var disse ADHD-deltakerne som endte opp med flest poeng i forsøket

David Barack, som er en av forskerne bak studen, sier til The Guardian at trekk som uoppmerksomhet og impulsivitet faktisk kan ha fungert positivt og økt overlevelsen. Å ha slike invider i sin sosiale jeger- og sankergruppe kan altså ha gitt en fordel.

– Hvis disse trekkene faktisk var negative, skulle man tro at de ville bli selektert bort i løpet av menneskets utvikling. Funnene våre er et første datapunkt som tyder på at disse kan gi fordeler i visse valgsituasjoner, sier han.

Forskerne sa at resultatene deres stemte overens med annet arbeid som antydet at populasjoner med nomadiske livsstiler som hadde fordel av å utforske, hadde en tendens til å ha gener assosiert med ADHD.

Michael J Reiss, professor i naturvitenskapelig pedagogikk ved University College London, mener ADHD kan være fordelaktig i situasjoner der fysisk aktivitet og rask beslutningstaking er høyt verdsatt.

«Det er flott å se eksperimentelle bevis fra David Barack og kolleger på at deltakere som skårer høyt for ADHD har større sannsynlighet for å endre sine sankingsstrategier på måter som faktisk kan karakteriseres som impulsive. I vår evolusjonære fortid kan slik oppførsel noen ganger ha vært svært fordelaktig,» sa han.

«ADHD kan være et alvorlig problem, men det er et problem i stor grad på grunn av dagens miljøer,» sier Reiss.

mest lest