Europas østlige del taper troen på Vesten på grunn av sviktende støtte til Ukraina

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 25. februar 2024 | 15:19

Hvis Russland seirer, vil mange land i Øst-Europa, som tidligere var kommunistiske, aldri igjen stole på sine vestlige naboer.

Den nylige konflikten om EUs utfordringer med å levere en million artillerigranater til Ukraina i tide, avdekker en dypere splittelse mellom Øst- og Vest-Europa. Dette kommer frem i en artikkel publisert av Bloomberg, basert på samtaler med europeiske tjenestemenn, hvorav noen ønsket å være anonyme, ifølge Europeiske Pravda.

Europeiske diplomater som har snakket med nyhetsbyrået, er bekymret for at hvis Russland vinner krigen mot Ukraina, vil «Vest-Europa ikke bli tilgitt» og ikke lenger betraktes som pålitelig, noe som kan sette det europeiske integrasjonsprosjektet i fare.

En årsak til denne situasjonen er at mange vestlige land har en streng politikk angående leveranser av artilleri til Ukraina.  Frankrike har ledet an i å påpeke at investeringene bør forblir innenfor EUs grenser, noe som har forsinket leveransen av missiler. I tillegg er Kypros og Hellas mot å få missiler fra Tyrkia på grunn av geopolitiske spenninger. Dette betyr for Øst-Europa at «Vesten ser ikke ut til å forstå alvoret», ifølge en offisiell uttalelse til Bloomberg.

En representant fra et europeisk land mener at hvis Russland seirer, vil hans land ikke lenger kjøpe militært utstyr fra Frankrike. De vil heller fokusere på å danne en forsvarsallianse med USA, Storbritannia og Ukraina, på grunn av deres større pålitelighet som partnere.

Thierry Breton, EU-kommissær for det indre marked, har sammen med Tyskland og Frankrike, valgt å ekskludere ammunisjon produsert utenfor EU fra deres plan. Dette fører til økende bekymring, ettersom Brussel innrømmer at det er forsinkelser  knyttet til planen, rapporterer Europeiske Pravda.

Utgangspunktet øker kravene om å finne alternativer for å forsyne Ukraina med nødvendig utstyr, både innenfor og utenfor EU.

EU-kommisjonen er likevel optimistisk og hevder at EU har kapasitet til å produsere over en million artillerigranater årlig før våren kommer. De mener det er fullt mulig å oppfylle løftet om «en million granater til Ukraina», forutsatt at EU-medlemslandene legger ned det nødvendige arbeidet for å realisere dette målet.

Land i Øst-Europa kritiserer også Tyskland

Selv om Tyskland formelt er en av de ledende bidragsyterne med militær og økonomisk hjelp til Ukraina, har den tyske regjeringens beslutning om å holde tilbake Taurus-missilene  med lang rekkevidde irritert hovedsteder øst for Berlin, ifølge Bloomberg.

Øst-Europas motvilje mot Vest-Europa blir tydelig i søket etter en ny generalsekretær for NATO. Selv om de fleste medlemslandene foretrekker Nederlands statsminister Mark Rutte som kandidat, har Romanias

President Klaus Iohannis  blitt foreslått på grunn av Ruttes manglende dialog med østeuropeiske land, ifølge Bloomberg. 

Sikorsky USAs ustabile økonomi kan lede til anskaffelse av atomvåpen

Polens utenriksminister, Radek Sikorsky, hevder i et intervju med Bloomberg TV at land som Polen kan vurdere å skaffe atomvåpen på grunn av den nåværende situasjonen der USA møter utfordringer med å godkjenne den nyeste støttepakken til Ukraina på grunn av indre konflikter.

Han påpeker at den fastlåste situasjonen i USA påvirker alliertes perspektiv på de sikkerhetsgarantier USA har lovet.

mest lest