FN-rapport: Over 14 millioner ukrainere har flyktet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 25. februar 2024 | 11:14

FN hevder at mer enn 14 millioner ukrainere ble tvunget til å flykte fra hjemmene sine på et eller annet tidspunkt i løpet av de to årene siden Russlands invasjon.

Mens krigen i Ukraina fortsetter inn i sitt tredje år er om lag 6,5 millioner mennesker som nå lever utenfor landet som flyktninger – meste til europeiske land, ifølgeFNs internasjonale organisasjon for migrasjon (IOM).

Ifølge rapporten som ble publisert torsdag er det anslått at 3,7 millioner mennesker fortsatt er fordrevet internt i Ukraina.

Mens totalt mer enn 14 millioner mennesker – nesten en tredjedel av Ukrainas befolkning – flyktet fra hjemmene sine på et eller annet tidspunkt under krigen, sa byrået at mer enn 4,5 millioner mennesker har vendt hjem til dags dato, enten fra utlandet eller innenlands.

Artikkelen fortsetter.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Volker Turk, advarte torsdag om at det ikke var «noe ende i sikte» for krigen, som hadde påført «enorm lidelse på millioner av sivile».

«[Den] fortsetter å forårsake alvorlige og omfattende menneskerettighetsbrudd, og ødelegger liv og levebrød,» sa han i en uttalelse, samtidig som han gjentok oppfordringen sin til Russland om å avslutte krigen.

«Den langsiktige virkningen av denne krigen i Ukraina vil kjennes i generasjoner,» sa han.

Les også: Bare ti prosent av europeerne tror på seier for Ukraina

I sin siste rapport uttalte FN at de hadde kunnet bekrefte at 10 582 sivile hadde blitt drept som følge av krigen siden februar 2022. De hadde verifisert at 19 875 sivile hadde blitt såret.

«De faktiske tallene er sannsynligvis betydelig høyere,» sa de.

Mangel på ressurser
IOM kunngjorde at de hadde gitt støtte til 6,5 millioner mennesker i Ukraina og til i overkant av 11 land i Øst-Europa som tar imot flyktninger. Likevel ble det påpekt at behovene fortsatte å øke og oversteg tilgjengelige ressurser.

IOM hevdet at rundt 14,6 millioner mennesker fortsatt trenger noe form for humanitær bistand i 2024.

Les også: Refleksjoner over en krig vi kunne unngått (+)

De som vender tilbake møter de store utfordringer, tap av inntektsgrunnlag, skader på boliger og infrastruktur, samt andre nødvendige tjenester, ifølge direktør for IOMs avdeling for humanitær respons og gjenoppretting.

Siden starten av krigen har byrået mottatt 957 millioner dollar i donasjoner. Totalt sier FN at de trenger ytterligere 4,2 milliarder dollar i løpet av dette året for å kunne gi humanitær hjelp i Ukraina og til de som har flyktet fra landet.

mest lest