Google-topp ringte Elon Musk for å beklage

Avatar photo
Publisert 25. februar 2024 | 14:33

De siste dagene har kritikken haglet mot Googles kunstige intelligens ‘Gemini’. Tjenesten ønsker nemlig ikke å generere bilder av hvite mennesker.

Sosiale medier har blitt oversvømt med komiske bilder fra folk som har bedt Gemini lage bilder av hvite mennesker, som så blir gitt et eksotisk utseende.

Vikinger, paven og USAs grunnleggere er blant de som er blitt farget mørke av Googles kunstige intelligens. Bare unntaksvis har folk klart å få Gemini til å produsere bilder av hvite personer.

På fremsiden av torsdagens utgave av The New York Post kunne man se bilde av en mørkhudet mann generert av Gemini, som skal forestille en av USAs grunnleggere.

Flere profiler på den amerikanske høyresiden har reagert på det de mener er rasistisk, kvinnefiendtlig og menneskefiendtlig programmering fra Google.

Elon Musk, som den siste tiden har engasjert seg mye i identitets- og kulturpolitiske spørsmål, har kastet seg inn i debatten og retter kraftig kritikk mot Google i flere innlegg på X.

– Woke er et hjernevirus som river ned vestlig sivilisasjon, skriver Musk, og legger til:

– Google diskriminerer ikke bare med Gemini. Også søkemotoren deres er tuklet med.

Jen Gennai har jobbet for Google i 14 år, blant annet med å utvikle selskapets kunstige intelligens på en samfunnsansvarlig måte, som tar hensyn til hvordan den «påvirker ulike enkeltmennesker og grupper i samfunnet».

– Det er en myte at man er urettferdig om man ikke behandler alle likt. Man må være bevisst på diskriminering gjennom historien, og aktivt arbeide for å rette opp dette, sa Gennai under et foredrag hvor hun snakket om sine erfaringer med å jobbe for Google.

Elon Musk tror Gennai og Googles diskriminering, til tross for gode hensikter, vil ha negative virkninger på samfunnet.

– Jeg er glad for at Google gikk så langt over streken med sin kunstige intelligens. Det har gjort den sinnsyke rasismen og menneskefiendtlige programmeringen deres synlig for hele verden, skriver Musk på X.

Noen timer senere samme dag, skriver Musk at han ble oppringt av en Google-sjef, og at de snakket i en hel time. I samtalen skal sjefen ha beklaget de uheldige funksjonene i deres kunstige intelligens.

– Han forsikret meg om at de umiddelbart vil ta grep for å fikse etnisk og kjønnbasert diskriminering i Gemini, skriver Musk, og fortsetter:

– Tiden vil vise om de faktisk har endret holdning.

mest lest