Google setter KI på pause

Avatar photo
Publisert 25. februar 2024 | 21:49

De siste dagene har kritikken haglet mot Googles kunstige intelligens ‘Gemini’. Nå stenges tjenesten ned.

USAs grunnleggere ble svarte og paven ble en kvinne da CNN testet Gemini. Nettstedet The Verge har delt bilder fra Gemini som viser mørkhudede og asiatiske nazi-soldater fra Tyskland i 1943.

De mangfoldige og uærlige representasjonene genrert av Gemini har vakt omfattende reaksjoner på nett og i amerikanske medier. Den kunstige intelligensen er blitt anklaget for å være programmert på en måte som er rasistisk, kvinnefiendtlig og menneskefiendtlig.

Tesla og SpaceX-gründer Elon Musk er blant de mange som har rettet kraftig kritikk mot Google:

– Woke er et hjernevirus som river ned vestlig sivilisasjon. Google diskriminerer ikke bare med Gemini. Også søkemotoren deres er tuklet med, skriver han på X.

Musk mener Googles diskriminering, til tross for gode hensikter, vil ha negative virkninger på samfunnet.

– Jeg er glad for at Google gikk så langt over streken med sin kunstige intelligens. Det har gjort den sinnsyke rasismen og menneskefiendtlige programmeringen deres synlig for hele verden, skriver han på X.

Fredag denne uken skrev Elon Musk at han ble oppringt av en Google-sjef, og at de snakket i en hel time. I samtalen skal sjefen ha beklaget de uheldige funksjonene i deres kunstige intelligens.

– Han forsikret meg om at de umiddelbart vil ta grep for å fikse etnisk og kjønnbasert diskriminering i Gemini. Tiden vil vise om de faktisk har endret holdning.

Søndag kveld kunngjorde Google at de setter Gemini på pause.

– Vi jobber nå med å fikse noen problemer med Geminis bildegenerering. I mellomtiden setter vi tjenesten på pause. Vi vil lansere en forbedret versjon i nær fremtid, skriver Google på X.

Googles bildegenerator ble lansert tidligere i år, men var ikke tilgjengelig i Europa.

mest lest