NTB klipper og vrir uttalelser om Trump: – Det er giftig, polariserende og dreper troverdighet

Avatar photo
Publisert 25. februar 2025 | 15:53

Norsk-amerikaneren Austin Rasmussen skulle bare svare norsk media på hva han syntes om Trumps siste uttalelser om Zelenky og Ukraina-krigen. Det kan han nå angre seg på. Ifølge han har NTB bevisst brukt hans uttalelser på uredelig og manipulativt vis, ved en redigering med hensikt å drive en svertekampanje mot president Donald Trump.

– Denne typen redigeringspraksis forgifter dialogen, fyrer opp under polarisering, ødelegger nyhetsmedienes troverdighet og fratar forbrukerne muligheten til å tenke kritisk, sier Rasmussen til iNyheter.

Som leder for Republicans Abroad Norway var han forrige uke i et intervju med NRK om Trumps nylige kommentarer mot Ukrainas president. Rasmussens intensjon var å kommentere presidentens retorikk de siste dagene, isolert sett. Det fikk NTB, som plukket opp saken, klippet, limet og fjernet kontekst fra NRKs artikkel, til å fremstå som at Rasmussen tar avstand fra hele Trumps andre periode.

Som en direkte konsekvens av den unyanserte mediedekningen av Trump har Rasmussen mottat en rekke hatemeldinger – og til og med trusler.

Saken åpner en større debatt om angivelige objektive mediers journalistiske redelighet.

Går hardt ut mot NTBs mediepraksis

Småbarnsfaren Austin Rasmussen er opprinnelig fra Alaska, men er nå nylig norsk statsborger bosatt i Drammen med sin norske kone. Han har i en rekke år vært leder for Republicans Abroad Norway. Den klassisk-konservative, liberalistiske politikken hans er trolig ikke den mest populære i sosialdemokratiske Norge. Likevel merker han at samfunnsdebatten er spesielt polarisert nå om dagen.

Forrige uke ble den medievante republikaneren invitert til P4 Norge for å snakke om Trumps siste dagers uttalelser rundt Zelenskyj og Ukraina-krigen. Påfølgende ble han publisert i en NRK-artikkel, hvor mye av hans kommentarer ikke ble inkludert, slik man ofte ikke har plass til.

– Jeg er skuffet over de to siste uttalelsene av to grunner. For det første mener jeg at den er like reduktiv i forhold til den komplekse situasjonen i Ukraina som både russisk og NATOs mediepropaganda har vært. Jeg skulle gjerne sett at retorikken gikk forbi den svart-hvite enkelheten og fokuserte mer på utfallet av fred. Det fører til den andre grunnen til min uro. Jeg ser ikke, i hvert fall ikke for øyeblikket, den diplomatiske fordelen, uttalte han til P4.

Dette ble til: «Jeg er skuffet over Trump. Jeg hadde håpet han ville heve seg over denne type propaganda, som også Nato-land i Europa har gjort seg skyldige i. Det er en forenkling», i statskanalens artikkel.

Rasmussen understreker imidlertid at han ikke bærer nag mot NRKs dekning, selv om han uttrykker misnøye med den sensasjonelle overskriften de valgte. Derimot er det NTBs redaksjonelle praksis han tar sterkt avstand fra:

Ifølge Rasmussen har NTB, uten å ta kontakt med ham, klippet og limet deler av NRKs artikkel. Dette resulterte i en oppsummering som systematisk fjerner den nødvendige konteksten om at det var Trumps siste uttalelser Rasmussen kritiskerte. Dermed blir det bevisst skapt et feilaktig bilde av hva han egentlig mente.

– Jeg er ikke skuffet over Trump som president, slik nylige overskrifter antyder. Jeg var skuffet over et par av Trumps nylige retoriske valg angående krigen i Ukraina, sier Rasmussen til iNyheter.

Artikkelen fortsetter.

«Jeg hadde håpet han ville heve seg over denne type propaganda, som også Nato-land i Europa har gjort seg skyldige i. Det er en forenkling», fra NRK-artikkelen, ble til «Jeg hadde håpet han ville heve seg over denne type propaganda» i NTB-artikkelen.

– NTB velger nesten ingenting fra den originale artikkelen, og publiserer deretter sin egen oppsummering som om den er originalen. Deretter plukker alle avisene den opp, med all kontekst etterlatt, oppsummerer Rasmussen.

Når en NTB-sak skrives blir den tilgjengelig for nært samtlige større aviser, som legger ut artikkelen på sine respektive nettsider, oftest uten videre journalistisk bearbeiding. Dette gjør det tilnærmet umulig å irettesette eventuell feilinntrykk.

«Lederen for norske republikanere jublet da Trump tok tilbake Det hvite hus. Nå er han skuffet», heter det i ingressen til NTB-artikkelen, som ble publisert vidt og bredt etter NTB skrev sak.

Denne fremgangsmåten tegner et unyansert bilde av situasjonen og er del av en negativ agenda mot Trump. Mediene driver kampanjejournalistikk med bevisste forsøk på å sverte, forklarer Austin Rasmussen til iNyheter.

– Det er uetisk når redaktører og nyhetsbyråer fjerner kontekst i en slik grad at den publiserte uttalelsen ikke lenger samsvarer med den som blir sitert. Overskriftsforfattere var ivrige etter å fremstille meg som skuffet over Trump som president fordi det passer inn i den utbredte og intense anti-Trump-propagandaen, sier han.

Les også: Republikaner i Norge ut mot ensidig dekning av amerikansk politikk: – Narrativ-kontroll

Bevisst forsøk på å sverte

Rasmussen er imidlertid ikke overrasket. Det er nemlig ikke første gang hans uttalelser «har blitt maltraktert til en overskrift». Dette, ifølge Rasmussen, er et tydelig eksempel på sensasjonspreget journalistikk som snarere fremstår som aktivisme fremfor saklig og nøtral nyhetsdekning.

– Slike overskrifter avviker ofte fra den faktiske saken. Denne typen redigeringspraksis forgifter dialogen, fyrer opp under polarisering, ødelegger nyhetsmedienes troverdighet og fratar forbrukerne muligheten til å tenke kritisk. Integritet bør komme før klikkjag, sier han til iNyheter.

Media prøver bevisst å tegne et bilde av en splittet høyreside, mener han.

– Jeg angrer ikke på at jeg stemte på president Trump, og jeg er ikke skuffet over hans jobbutførelse. Tvert imot, jeg feirer fortsatt jevnlig Trumps seire etter hans innsettelse, sier han, og følger opp med:

– Jeg applauderer ham for å være den første vestlige lederen som aktivt søker fred i Ukraina, og jeg forstår at det ikke vil være en enkel eller komfortabel prosess å navigere. Jeg er håpefull og trygg på at president Trump vil få jobben gjort.

Situasjonen har fått alvorlige konsekvenser for amerikaneren, som nå mottar en drøss med hatmeldinger. Han blir bedt ryke og reise tilbake til hjemlandet i tillegg til å bli truet.

Les også: Slutt på Biden-æraens våpenrestriksjoner: – En lettelse for nasjonen

Mottar diskriminerende og truende meldinger

Som konsekvens av den ensidige dekningen, mottar Rasmussen nå en rekke sinte og truende meldinger fra nordmenn. Én e-post – som iNyheter har fått innsyn i – lyder: «Go home fucking bastards! I will never again visit USA! I will you all hell! Go home, know who you are! Perhaps I will visit Drammen?»

Flere andre ber han dra til helvete og flytte tilbake til hjemlandet.

Trump-tilhengere kalles søppel, voldtektsmenn, parasitter, terrorister og nazister, og presidenten ønskes skutt.

Artikkelen fortsetter.

Les også: Trump prøver å få slutt på en farlig og unødvendig krig – gi ham for pokker en sjanse

Austin Rasmussen advarer mot at den type redaksjonelle strategier, som han mener vil føre til en ytterligere polarisering og en forvrengt oppfatning av virkeligheten. Han understrker at et nyansert mediebilde er essensielt, og at journalister bør være varsomme med å trekke bastante konklusjoner basert på isolerte utsagn.

Slik journalistikk kan få alvorlige konsekvenser.

Dessuten bør nordmenn få seg en sunn dose kritisk autoritetssyn på det norske media.

– Det virker som at pressen kan pisse publikum i ansiktet mens de rapporterer om regn og alt for mange bare svarer «Ikke dårlig vær, bare dårlige klær!», avslutter Rasmussen.

mest lest