Nye, store konflikter i INP

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 25. februar 2025 | 20:11

Nye uenigheter kommer til overflaten i et parti lenge revet av konflikter.

Etter brakresultatet i lokalvalgene september 2023 der de fikk 3 prosent og 240 folkevalgte, fikk Industri- og næringspartiet (INP) flere målinger over sperregrensen frem til januar 2024.

Høyest var INP på en måling for Nettavisen med 6,1 prosent. Så nådde konflikten om partistifter og leder Owe Ingemann Waltherzøe mediene i desember 2023. Han opplevde seg dolket i ryggen, trakk seg i januar 2024 og stiftet et nytt konkurrende parti like etter.

De kaller seg nå Partiet DNI, har fått de tilstrekkelige 5000 stemmer, men får ikke mer enn omlag 0,2 prosent på meningsmålingene.

INP fortsatte under ledelse av nestleder Joar Nesse, en annen av partistifterne fra Rjukan i februar 2020. Nesse ønsket å bli valgt til leder på landsmøtet i april 2024, men trakk seg da det ble klart han manglet støtte. Nesse meldte seg helt ut av INP i januar i år.

Inn kom nokså ukjente Ann Jorun Hillersøy fra Bergen, som hadde en enslig opptreden på NRK Debatten som gjorde henne kjent internt. Hun omtales av flere som en «kompromisskandidat»

Så kom det intern strid i Vestland INP, der en fraksjon var misfornøyd med utfallet av landsmøtet og valget av Hillersøy.

Det hevdes fra flere kilder at Hillersøy var en betydelig bak årsak bak uroen i Vestland der hun ikke klarte å skape forsoning. Konflikten endte med at fylkesstyret i Vestland ble oppløst av sentralstyret.

Heller ikke de som først sto bak henne i Vestland har hun klart å holde lojale. På innstillingen til listen til stortingsvalget fra sitt eget fylke Vestland er hun nå satt på tredjeplass. Til helgen skal det være nominasjonsmøte i Vestland INP.

NRK meldte nylig at 40 av de folkevalgte i INP Vestland fra 2023 hadde meldt seg ut, og på landsbasis var 20 prosent av de 240 nå utmeldt.

Spørsmålet er om det blir enda flere.

For nå er det nye konflikter som skjærer tvers gjennom partiet med betydelige fløyer på hver sin side. Partileder Hillersøy ble som nevnt nedgradert til tredjeplass på stortingslisten fra Vestland, og til tross for at hun ønsket, ble hun heller ikke satt på topp i Oslo, der Christian Mikkel Dobloug fikk førsteplassen.

Det brygger også opp til nominasjonskamp i Akershus, der fylkesleder Line Kjos utfordres av Kjell Erik Eilertsen fra Bærum INP.

På et fylkesstyremøte i Akershus INP 24. februar ledet av Kjos ble Eilertsen også tvangsutmeldt fra INP. Den utmeldelsen er nå anket til sentralstyret.

Line Kjos t.v og Kjell Erik Eilertsen t.h. Foto: Privat / INP

På ulike Facebook-grupper krangles det åpenlyst, med gjensidige beskyldninger om urent spill.

iNyheter har snakket med flere personer internt, som bekrefter striden som går.

Det synes i hovedsak å være kamp om posisjoner på stortingslistene som driver konfliktene snarere enn at det dreier seg om uenighet om politikk. Videre er det nok en gang kritikk av partilederens evner.

Men mens kritikken mot Waltherzøe var angivelig «bøllete» og «diktatorisk» oppførsel, er det mer mangel på synlighet og evne til å prioritere, samle og inspirere som ligger i kritikken mot Hillersøy (52).

Hillersøy har vært «indisponert» den siste tiden får iNyheter opplyst fra 1. nestleder Øistein Høksnes mandag kveld.

Men det har også kommet en klage til sentralstyret på Hillersøy fra Christian Mikkel Dobloug. I dette brevet, som iNyheter har en kopi av, anklager han partilederen for «illojal opptreden, maktmisbruk og brudd på demokratiske prinsipper i partiet». Han mener Hillersøy og fylkesleder Inger Thorbjørnsen også har forsøkt «å manipulere nominasjonsprosessen i Oslo».

I slutten av januar møttes 70-80 ledende INP-politikere til møte om programutkast på Hamar. Der var stemningen god, sier Høksnes til iNyheter. Også Hillersøy og 2. nestleder Roger Larsen var tilstede.

Konfliktene hadde ulmet, men bråket kom først til overflaten da listekampene før stortingsvalget skulle begynne i februar.

Søndag 23. februar innkalte 1. nestleder Høksnes til et sentralstyremøte. I et brev til landstyret dagen etter, som iNyheter har fått tilgang til, skriver han følgende:

«Vi har vært i en situasjon hvor organisatorisk nestleder siden desember har vært nærmest fraværende i utøvelsen av den delen av arbeidet i partiet, og partileder har forsøkt å styre partiet, påtatt seg det organisatoriske, tilnærmet vært partisekretær og vi sentralstyret har opplevd svært liten plan og fremdrift i vårt arbeide.»

Organisatorisk nestleder er 2. nestleder Roger Larsen fra Buskerud.

Videre skriver Høksnes:

«Vi har en utfordring resten av sentralstyret kan sitte å se på, eller faktisk ta ansvar for partiet slik det er nå. Skal vi hangle mot et landsmøte uten styring, eller skal vi faktisk nå få det vi klarer å få til på kort tid til det beste for partiet?

De i sentralstyret som føler et stort ansvar for å få til dette på en god måte, har bestemt seg for å ta ansvaret som det faktisk er å sitte i sentralstyret. Derfor holdt vi vårt første sentralstyremøte uten partileders innkalling og tilstedeværelse i går kveld.»

Hillersøy sier på sin side til iNyheter tirsdag 25. februar at hun er «tilbake etter noen dagers sykmelding».

– Møtet er ikke kalt inn etter vedtektene, skriver hun på sms til iNyheter om sentralstyremøtet som Høksnes kalte inn til på søndag.

Ann Jorun Hillersøy. Foto Hans Jørgen Brun

Hillersøy tar ikke telefonen når iNyheter ringer. Vi sender derfor over skriftlige spørsmål.

– Hvordan vil du beskrive situasjonen internt?

– Vil du kalle inn til nytt sentralstyremøte?

– Vurderer du å trekke deg som partileder før landsmøtet?

«Dette tar jeg ikke i media», skriver Hillersøy på sms til iNyheter.

– Burde hatt fokus på politikk

– Hun kan godt mene det, sier Høksnes. – Men når leder er sykmeldt, trer nestleder inn. Sånn er det bare, sier han til iNyheter tirsdag om at han kalte inn og avholdt sentralstyremøte to dager tidligere.

– Hvis det viktigste man gjør er å angripe de som tar ansvar, da har jeg misforstått hva dette dreier seg om. Jeg har bare tatt ansvar for partiet, sier han.

Det er «et like stort vepsebol i Vestland nå som det var i høst», sier Høksnes om konflikten der.

Han mener Hillersøy utviser lite selvinnsikt i prosessen.

– Vi har oppnådd svært lite, sier han om det siste året.

På telefon med iNyheter dagen før sa Høksnes at han er skuffet over personkonfliktene som har oppstått.

– Vi burde hatt fokus på å få ut politikken vår, sier han.

Høksnes peker på den konstruktive dialogen de hadde på Hamar og sier at «det skjer tydeligvis noe med folk når man skal sette opp lister».

Ved landsmøtet i 2024 ble partilederen valgt for to år, mens begge nestlederne ble valgt for ett år. Høknes sier til iNyheter at han har stilt seg til rådighet for gjenvalg på landsmøtet 4-6 april.

2. nestleder Roger Larsen skriver på sin side i en epost til iNyheter at han ikke ønsker gjenvalg og at han har gitt «tidlig beskjed om dette».

Om kritikken som fremkommer mot ham i brevet Høksnes har skrevet, skriver Larsen følgende:

«Det er helt riktig at jeg som organisatorisk nestleder ba om å kunne trekke meg litt tilbake etter å ha stått i front for mye av det som har skjedd i INP gjennom året. Når du får over 100 messengermeldinger i døgnet gjennom måneder i strek blir man sliten. Det betyr ikke at jeg ikke har vært tilstede i møter sentralt, personlig har jeg vært tilstede på alle møter i hele perioden, mitt første fravær var i går grunnet sykdom.»

Høksnes benektet mandag overfor iNyheter at han ønsker noen endringer i ledelsen. Partilederen er ikke på valg slik det ser ut nå, og han sier partiet må ha respekt for beskjeden om at Hillersøy har gitt beskjed om at hun er midlertidig indisponibel.

– Dette er mer ment som et lite spark bak for å få oss alle til å jobbe hardere, sa Høksnes mandag om brevet til landsstyret og kritikken mellom linjene mot Larsen og Hillersøy.

Larsen betoner heller ikke noen stor konflikt med Høksnes overfor iNyheter.

«Det er ikke til å legge skjul på at partiet har hatt et tøft år med mange interne konflikter som har kostet mye krefter og energi. Krefter som burde vært brukt på arbeidet innenfor det politiske arbeidet,» skriver Larsen på epost til iNyheter.

Tirsdag er Høksnes skarpere i tonen overfor Hillersøy etter at hun selv har kommet på banen etter sykmeldingen.

I sjiktet under partiledelsen, inkludert mellom og internt i de ulike fylkeslagene synes konflikteneuforsonlige.

I den maktkampen er også Hillersøy med, noe nominasjonskampen i Oslo vitnet om.

Flere i partiet ser nå på utfallet av prosessen fra Akershus INPs leder Line Kjos mot Kjell Erik Eilertsen i Bærum INP som sentralt for partiet fremover.

Kjell Erik Eilertsen bekrefter at han ble tvangsutmeldt på gårdsdagens møte, men er selv knapp i sin kommentar:

– Vedtaket er ikke formidlet skriftlig. Det vil bli påklaget av mindretallet til sentralstyret da det er ugyldig, pga. inhabilitet og manglende hjemmel i vedtektene. Dersom vedtaket hadde vært gyldig, ville jeg vært avskåret fra nominasjonsprosessen, skriver Eilertsen i en epost til iNyheter.

Line Kjos besvarte først ikke iNyheters henvendelser. Men etter pubslisering av denne artikkelen sender hun sms med følgende beskjed:

– Jeg vil gjerne korrigere feilinformasjon. Jeg stiller IKKE som kandidat i Stortingsvalget 2025. Det foreligger ingen maktkamp fra min side som fylkesleder. Jeg har vært med på å bygge partiet fra år 202, og min intensjon og hensikt er at Industri- og næringspartiet skal være et parti for arbeidere, og ikke broilere som kun tenker på egen plassering med kortsiktig gevinst uten tanke for sine partikollegaer. Og at INP skal tenke strategisk langsiktig som parti. Det er det jeg jobber for!

Rundt Eilertsen har det vært bråk internt i INP tidligere. Han ble suspendert fra partiet av det daværende sentralstyret under ledelse av Joar Nesse før landsmøtet i april 2024, men den suspensjonen ble opphevet i august 2024 under den nye ledelsen. Han har siden vært INPs energipolitiske talsperson.

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Det våre ledere ikke forstår om Russland, bufferstater og oss selv

mest lest