Samrøret mellom LO og Arbeiderpartiet bør avsluttes

Avatar photo
Publisert 25. mars 2023 | 21:51

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Helt siden 1899, hadde LO meget sterke bånd til Arbeiderpartiet. Nå er vi kommet til 2023, og da er mitt spørsmål om ikke dette samrøret bør avsluttes?

Opp gjennom årene så har det blitt stilt spørsmål om dette, fra ulike politikere, men det har blitt med spørsmålene, siden samrøret har fortsatt likevel.

Før stortingsvalgene, har det også blitt antydet av politikere på venstresiden om pengedonasjonene fra «rikinger» til borgerlige partier, og da har de borgerlige slått tilbake om donasjonene fra LO til Ap, og nå i de siste årene, også til Aps samarbeidspartier. Kan dette sammenlignes med korrupsjon, siden de som donerer, mest sannsynlig ønsker en gjenytelse?

Tilbake til 2005, da NRK satte søkelyset på dette samrører mellom LO og Ap i programmet Brennpunkt. Etterpå var det flere politikere som uttalte seg negativt, og satte spørsmål om det ikke var på tide å gjøre noe med dette. Dessverre skjedde det ingenting.

Som kjent så har jo NHO kuttet all støtte til de borgerlige partier for flere år siden, men LO kjører fremdeles på med sin millionstøtte.

De fleste husker vel da Jens Stoltenberg begynte å snakke om sykelønnsordningen? Da eksploderte jo daværende LO leder, Gerd Liv Valla, og prosjektet ble lagt dødt.

Det har jo være flere tilfeller her, men LO har fått sine ønsker/krav oppfylt hver gang.

Det har jo blitt stilt spørsmål om disse donasjonene fra LO til Ap, men da har LO-lederne svart at det jo er LO-kongressen som vedtar dette. Dette høres kanskje riktig ut for enkelte, men hva er det egentlig som skjer?

LO-kongressen består av 315 delegater, hvorav 260 fra forbundene og 40 fra fylkene. I tillegg tiltrer de 15 medlemmene av LOs Sekretariat.

Så kan man spørre seg: Hvilket parti tilhører disse delegatene? Jeg tviler på at noen av disse tilhører et borgerlig parti. Disse ville neppe stemt for å donere penger til Arbeiderpartiet. Derfor høres det litt sykt ut, når f. eks. LO-ledere sier at det er LO-kongressen som bestemmer hvem som det skal doneres penger til, og dette har ikke de noen innflytelse på!

Den siste oversikten, viser at LO har 970 000 medlemmer, og Arbeiderpartiet har +/- 45 000!

Jeg vil tro at mange av medlemmene i LO, stemmer andre parti, så da virker det veldig rart at disse skal være nødt til å støtte Ap økonomisk i år etter år! Det nytter ikke å si at Ap har vært større tidligere. Problemet blir det samme uansett.

Som kjent gjennom flere rapporter, er jo Norge det mest korrupte landet i Norden, og det burde vel alle være enige om at vi bør forandre på, selv om det er delte meninger om akkurat samrøret mellom LO og Ap kan kalles korrupt.

Noen av LOs ledere sitter jo i sentralstyret til Ap, og nå sitter jo LO-lederen som leder i valgkomiteen for Ap.

Nå har jo også LO lovet sine medlemmer en kraftig økning i fagforeningsfradraget. Hva hadde skjedd hvis regjeringen hadde nektet å innvilge dette? Da hadde nok LO truet med å redusere donasjonene kraftig.

Det siste som LO nå blander seg inn i, er denne kampen om Flytoget og VY. LO opererer mer som et politisk «kreveparti» i Arbeiderpartiet, enn en arbeidstakerorganisasjon.

Til slutt vil jeg bare oppfordre våre politikere til å være voksne nok til å ta opp dette problemet til diskusjon, og gjøre noe med det!

Derfor skriver vi om Lars Gule (+)

mest lest