Israel raser mot flere EU-land

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 25. mars 2024 | 12:29

At de fire EU-medlemmene Spania, Malta, Slovenia og Irland planlegger å anerkjenne en palestinsk stat, «representerer en belønning for terrorisme».

Det skriver skriver talsmann for det israelske utenriksdepartementet, Lior Haiati, i en pressemelding.

– Anerkjennelsen av en palestinsk stat etter massakren 7. oktober sender en melding til Hamas og de andre palestinske terrororganisasjonene om at morderiske terrorangrep på israelere vil bli gjengjeldt med politiske gester til palestinerne, skriver han i et innlegg på X.

– Den eneste måten å bekjempe palestinsk terrorisme på er å utvetydig fordømme Hamas for krigsforbrytelsene, forbrytelsene mot menneskeheten og seksualforbrytelsene som de begikk under 7. oktober-angrepet og fortsetter å begå, og å sende ut en eksplisitt oppfordring om løslatelse av alle gislene.

– Alle engasjementer i anerkjennelsen av en palestinsk stat fjerner bare det å nå en løsning og øker regional ustabilitet.

Artikkelen fortsetter.

Ifølge Reuters har Spania blitt enige med lederne fra Irland, Malta og Slovenia om å ta de første skrittene mot å anerkjenne en palestinsk stat. Det uttalte statsminister Pedro Sanchez fredag etter et møte i Det europeiske rådet i Brussel.

Sanchez forventet at anerkjennelsen skulle skje i løpet av den gjeldende fireårige lovgivningsperioden som begynte i fjor.

Han fortalte reportere at avtalen ble oppnådd etter møter med sine irske, maltesiske og slovenske kolleger på sidelinjen av rådsmøtet fredag morgen.

– Vi er enige om at den eneste måten å oppnå varig fred og stabilitet i regionen på, er gjennom gjennomføring av en tostatsløsning, med israelske og palestinske stater som lever side om side, i fred og sikkerhet, står det i en felles uttalelse utstedt av Irland etter møtet.

Arabiske stater og Den europeiske union ble enige under et møte i Spania i november om at en tostatsløsning var svaret på konflikten mellom Palestina og Israel.

mest lest