Wagner-avhopperen er tiltalt for vold i Oslo: – Jeg ble overfalt av politiet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 25. april 2023 | 10:19

Den antatte Wagner-avhopperen Andrej Medvedev (26) kommer med kraftig kritikk av både politiet og sentralarresten i Oslo.

Medvedev nekter straffskyld da han møter i Oslo tingrett tirsdag. Han er tiltalt for vold, motarbeiding av politiet og bæring av luftvåpen.

Men Wagner-avhopperen erkjenner at han hadde deltatt i en slåsskamp utenfor Andys pub i Stortingsgata før han ble pågrepet.

Politiet har også tatt ut tiltale for bæring av våpen, etter at Medvedev ble tatt med et luftvåpen da han besøkte Ibsen kiosk i Oslo sentrum 14. mars, noe han erkjenner straffskyld for, ifølge TV 2.

Medvedev forklarer til tingretten hva som skjedde utenfor Andys pub 22. februar:

– En av av de som stod der begynte å oppføre seg aggressivt mot meg. Han brukte stygge ord og tok meg i skulderen. Det ble en liten slåsskamp. Slåsskampen begynte raskt, og ble avsluttet raskt. Jeg snudde meg og begynte å gå hjemover, sier Medvedev.

Da han var på vei hjemover, sier Medvedev at politiet kom kjørende med mange menn, og at noen av dem begynte å løpe mot ham.

– Jeg snudde meg til politiet og prøvde å spørre hva som foregikk, sier han og fortsetter:

– Så ble jeg plutselig overfalt av politimennene som vridde armen bak meg. Jeg prøvde å forklare meg og spurte om de hadde en tolk.

Den antatte leiesoldaten klaget over smerter i håndleddene etter håndjernene som ble påsatt.

Men politiet lempet han i politibilen og bant bena hans med tau. Så ble det en tur på sentralarresten i Oslo – som han også er kritisk til.

– Jeg ble tatt inn på en glattcelle og lagt på gulvet. Deretter hentet de en saks og klippet av meg alle klærne mine. Jeg ble liggende på gulvet uten klær, sier den tidligere Wagner-soldaten.

Medvedev ville heller ikke opplyse retten hvor han bodde.

– Jeg kan ikke si det når pressen er til stede, sa Medvedev.

Tingrettsdommer Åsa Gjesdal Bech, sa han kunne skrive adressen på en lapp å levere til retten.

Andrej Medvedev hevder han er leiesoldat og at han har vært lagleder for den russiske paramilitære Wagner-gruppen. Han har søkt asyl i Norge.

Norge og EU inngår en «grønn allianse»

mest lest