Sørkoreansk selskap betaler for utredning av kjernekraft på Vestlandet

Avatar photo
Publisert 25. april 2024 | 18:02

Norsk Kjernekraft AS og den sørkoreanske energigiganten DL Energy signerte onsdag en avtale med Austrheim kommune på Vestlandet. De to selskapene skal utrede et område for kjernekraft.

Avtalen kan være startskuddet for Norges første kjernekraftverk.

Området selskapene ønsker utredet ligger ikke langt unna Mongstad-raffineriet, som er hjem til tusenvis arbeidsplasser. Arealet er omtrent like stort som en fotballbane. Den nye avtalen omfatter også en mulighet for utbygging andre steder i landet.

– Vi må tenke fremover. Energibehovet i Norge øker stadig. Atomkraftverk produserer noe av den reneste energien man kan få. Skal vi inn i det grønne skiftet, så mener jeg dette er den rette veien å gå, sier ordfører i Austrheim kommune, Morten Sognnes til NRK.

DL Group, som eier DL Energy, har bygd kjernekraftverk som totalt produserer 83 terrawattimer (TWh). Det er mer enn halve Norges totale kraftproduksjon. Avtalen de sørkoreanske kjernekraftekspertene har inngått med Austrheim kommune innebærer at ​​​​​​DL Energy skal betale for forstudien om å bygge kjernekraftverk på Mongstad.

Trond Mohn er en av Norges rikeste menn. Han er også den største medeieren i Norsk Kjernekraft AS. Mohn mener dette er en god start for kjernekraft i Norge, og tror befolkningen vil bli mer positive over tid.

En undersøkelse fra Norstat viser at 51 prosent av menn er positive til kjernekraft, mens bare 16 prosent av kvinner er positive.

– At folk er skeptiske til det nye er en del av livet, men med litt mer kunnskap, tror jeg skepsisen forsvinner, seier han til NRK.

De som er skeptisk til kjernekraft argumenterer ofte for at det er problematisk å håndtere radioaktivt avfall. De viser og til at det er lite kunnskap om kjernekraft i Norge i dag, og at vi mangler folk med kompetanse.

mest lest