Ligger an til valgskred for høyresiden i Hellas

Avatar photo
Publisert 25. juni 2023 | 20:29

Med en tredel av stemmene telt opp, ligger statsminister Kyriakos Mitsotakis godt an til en overlegen seier i Hellas.

Mitsotakis’ høyreparti Nytt demokrati ligger an til å stikke av med 40,5 prosent av stemmene ifølge prognosene så langt. Rivalen Alexis Tsipras, lederen av venstrepartiet Syriza, har foreløpig under 18 prosent oppslutning.

Ifølge prognosen får Nytt demokrati nok av nasjonalforsamlingens 300 mandater til å kunne danne en stabil flertallsregjering for de neste fire årene.

Ifølge prognosene kommer åtte partier over sperregrensa.

Det er andre gang på fem uker at grekerne stemmer fram en ny nasjonalforsamling. Valget i mai endte med en solid seier til Mitsotakis’ parti, men det var ikke nok til å sikre parlamentarisk flertall. Dermed ble det nytt valg, i tråd med landets nye valglov. I andre runde får det største partiet en slags bonus som skal gjøre det enklere å danne en flertallsregjering.

Velgerne mest opptatt av økonomi

Valget søndag finner sted bare en uke etter at hundrevis av mennesker mistet livet etter at en båt med migranter forliste utenfor den greske vestkysten. I ettertid har debatten tatt seg opp om hvordan landet skal håndtere båtmigranter.

Mitsotakis, som har ført en hard migrasjonspolitikk, har gitt menneskesmuglere skylda for katastrofen og hyllet kystvakten for å ha reddet folk. Tsipras har stilt spørsmål om hvorfor ikke kystvakten grep inn tidligere.

Ifølge VG har ikke katastrofen slått spesielt hardt ut på partienes oppslutning. Velgerne ser ut til å være mer opptatt av innenriks økonomi.

Les også: Trump om de siste Hunter-avsløringene: – Større enn Watergate

Grekerne har det siste tiåret har opplevd finanskrise, kraftig lønnsnedgang og kutt i offentlig sektor. Høyreregjeringen har de siste årene bidratt til økonomisk vekst og redusert arbeidsledigheten, noe som befolkningen ser ut til å være fornøyd med.

Analytikeren Yannis Tsirbas ved Universitetet i Aten sier til VG at Mitsotakis har lyktes med å nå fram til sentrumsvelgerne, godt hjulpet av en høyrepresse som stiller statsministeren i godt lys.

– Mitsotakis har bygget et bilde av seg selv som en moderat og effektiv politiker i mange år nå, sier analytikeren til VG.

mest lest