Analytikere venter lavere strømpriser enn i fjor

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 25. juli 2023 | 08:34

Men det er mange variabler som bestemmer hva prisen blir.

Snittprisen på strøm endte på rundt 2 kroner per kWh i hele Sør-Norge i 2022. Det er nær tre ganger høyere enn det forrige rekordåret 2021. Og det er 20 ganger høyere enn i 2020.

En snittpris på 2 kroner kilowattimen er på et nivå vi aldri har vært i nærheten av tidligere i Norge og førte til betydelig misnøye i befolkningen. På sosiale medier ble «strømgrupper» en ny trend.

– I gjennomsnitt, slik vi ser det nå, kan vi vente oss priser på rundt én krone per kilowattime i sonene i Sør-Norge mot vinteren, sier senioranalytiker Lene Hagen i Volue Insight til NTB.

Kulde kan føre til høyere priser, men Hagen mener det er usannsynlig med like høye priser som i fjor.

Senioranalytiker Fabian Skarboe Rønningen i Rystad Energy tror også på lavere priser. Han peker på tre faktorer. Fyllingsgraden i vannmagasinene høyere nå enn i fjor på grunn av mer snø i fjellet.

– Den nest viktigste faktoren er at nordmenn har redusert forbruket av strøm som følge av de høye prisene vi så i 2022. Folk er blitt mer oppmerksomme på når de bør bruke strøm og ikke, sier Rystad-analytikeren.

Norge og Norden er også koblet tett på resten av Europa. De siste seks månedene har prisene på kull og særlig gass falt mye.

mest lest