Biden skal slette gjeld for amerikanere med studielån

Avatar photo
Publisert 25. august 2022 | 03:33

De som tjener under 1,250,000 kroner i året kan få slettet opptil 200,000 kroner i gjeld fra sitt studielån, annonserte Biden i går.

Nå oppfyller President Biden ett av hans mer omstridte valgkampløfter.

 

I USA er politikken rundt studielån heftig debattert. De betaler nemlig ikke for høyere utdanning gjennom skatteseddelen slik som vi gjør i Norge. I USA må man selv dekke sine egne utgifter om man vil ta høyere utdanning.

Mange amerikanere har derfor høy gjeld knyttet til sine studielån. For noen kan det være snakk om millioner av kroner i gjeld, kombinert med høye rentesatser.

Den amerikanske venstresiden har lenge ønsket å slette gjeld for folk som har tatt opp studielån, for å gi de mer økonomisk pusterom.

Kritikerne påpeker at konsekvensene av å slette gjeld vil falle på skattebetalere som ikke har tatt høyere utdanning, og de som allerede har betalt ned lånene sine.

Kostnadene for slik politikk kan slå tilbake i form av økte skatter og inflasjon, ifølge en artikkel fra CNBC.

Får reaksjoner

Radioverten Dave Ramsey er blant de som har gått hardt ut mot forslaget om å slette gjeld for studielån. Han skriver på Twitter at man først bør slutte å utstede lån som gjeldsetter folk slik at de ikke klarer å betale for seg, før man begynner å slette slik gjeld.

 

På radioprogrammet sitt sier Ramsey at han har forståelse for de som er forbannet på denne politikken.

– Dere som allerede har betalt ned gjelden deres, må nå være med på å betale ned andres gjeld også. Regningen vil også falle på barnebarna dine. Dette er et lite skritt mot sosialisme, sier Ramsey.

Venstresiden feirer

Kyle Kulinski, en politisk kommentator som identifiserer seg med venstresiden, er begeistret for Bidens avgjørelse. Han skriver på Twitter at 90% av de som får nyte godt av denne politikken er de som tjener under 750,000 kroner i året.

 

mest lest