INP er AP i gammel innpakning

Avatar photo
Arnt Rune Flekstad
Partileder, Liberalistene
Publisert 25. august 2023 | 18:49

Er friere økonomi, lavere skatter og avgifter samt en slankere og mindre stat noe som appellerer til deg? Vurderer du samtidig å stemme på INP?

Det tar seg sjeldent ut å klage offentlig på konkurrenter, men når det er så stor avstand mellom det folk tror, og det noe beviselig er, blir det vanskelig å tie for en rappkjefta trønder.

Det er én ting å si at man står for noe nytt – det gjør jo de fleste partier både etablerte og uetablerte. Problemet kommer når de en dag får makt og velgerne ikke tok seg tid til å se hva de faktisk sier de skal gjøre og hva de beviselig tidligere har gjort:

For INP sin del fremstår de som Arbeiderpartiet med fokus på subsidier til foretrukken industri (og tilhørende forfordeling av industrier INP ikke liker). Næringspolitikken har de hentet fra AP ca. etterkrigstiden (INP er EKSTREMT «By og land hand i hand», dvs. AP på sitt mest korporatistiske), og resten av programmet er hentet fra AP ca. 2022.

Om man skulle være skeptisk på om det stemmer kan man jo se på noen utdrag fra INPs program som viser dette:

*INP vil diktere ansettelsesforhold i industrien – kun nordmenn skal ansettes, og det fra «hele landet» (ss. 4, 13, 14, 16)

*INP vil ha enda større overføringer til landbruket (s. 6) og både stimulere til (s. 7) og diktere (s. 4) at stat og industri skal «kjøpe norsk»

*INP vil bruke importvernet enda mer aktivt enn i dag (s. 8 ) og går langt i å antyde eksportforbud ifm. råvareforedling (s. 9)

*INP vil at gründere skal få 12 måneders «etableringspermisjon» fra NAV (s. 10)

*INP vil avvikle arbeidsgiveravgiften for bedrifter med under 10 ansatte, men bare de første to år. For å forhindre at selskaper utnytter ordningen ved å avvikle drift etter to år, skal eiere pålegges karanteneordning (s. 10)

*INP vil bygge nye vannkraftverk for å løse strømkrisen – men bare ett eller to! (s. 11)

*INP vil ha mer aktivt statlig eierskap i finansindustrien (s. 17)

Resten av programmet kunne ha blitt vedtatt på Arbeidspartiets landsmøte 2022, inkl. den u-ironiske omtalen av Gro Harlem Brundtland som «landsmoderen» nederst på side 17. Eksempler:

*INP mener at naturressurser tilhører folket (gjennomgående i programmet)

*INP vil gjennomføre «det grønne skiftet» med penger fra petroleumsindustrien (s. 3)

*INP vil at skatter på produktivt arbeid og kapitalinvesteringer skal være «primærbidraget til fellesskapet» (s. 19). Dette utgjør i dag noe sånt som 1/5 av statens inntekter så her må vi forvente svære skatteøkninger

*INP vil at skattesystemet skal gjøres enda mer progressivt og innføre progressive avgifter (s. 20)

*INP vil at kollektivtransport skal bli «gratis» (s. 25) (en EVIG gjenganger fra samtlige ungdomspolitikere på alle skoledebatter)

*INP vil at næringslivet skal være en kunde av NAV (!!! s. 28)

*INP vil at Helse, omsorg, transport, infrastruktur og utdanning forblir statlige ansvarsområder (s. 24).

Les også: Er denne mannens parti en døgnflue? (+)

Dette skulle gi et godt bilde; resten av programmet fortsetter i samme dur. Det er dog skrevet så ullent («vil se på», «vil vurdere», «vil finne løsninger» etc.), og bærer så preg av ønsketenkning at det er omtrent like mye verdt som et ønske om God Jul og Godt Nyttår omkring Sankthanstider.

Det lener seg 110 % på at folk flest er sentrums-sosialdemokrater og således allerede har en ryggmargsrefleks for hvordan programpunktene skal løses, innpodet i seg fra barnehagen av (og dette har de jo rett i)!

Dette er altså ikke er et høyreparti, slik noen har fått seg til å tro. Ikke bare er det gjennomsyret sentrumspolitikk som før APs tidlig 2010-talls omdreining mot venstre hadde blitt ansett som vanlig venstreside, men lederen har selv sagt at han heller velger kommunistene i Rødt fremfor konservative FrP.

Så det er ingen vits i å undre seg over at INP har en viss fremgang.

Partiet opererer innenfor et tilnærmet ikke-ideologisk rammeverk som hvilken som helst nordmann som er blitt indoktrinert med sosialdemokratisk tankegods fra barnsben av kan passe inn i. Ikke minst er de altså ledet av en gammel AUF- og Ap-broiler som har vært aktivt medlem siden 70-tallet.

Les også: Geir Ugland Jacobsen: – Enorm forskjell på INP og oss (+)

Man kan ikke gjøre det samme og forvente et annet resultat. Man må faktisk være villig til å gjøre noe helt annet; som for eksempel å innse at den sosialdemokratiske modellen rett og slett er skadelig og til syvende og sist alltid fører til samme stasjon. Hvis ikke lager man ris til egen bak og kan strengt talt ikke klage når politikerne og partiene en stemmer på gjør det samme og resultatene blir de samme.

Er du lei av både gammel og ny, rød og blå Ap-politikk så finnes det langt bedre alternativer der ute.

mest lest