Jussprofessor ber Erna Solberg legge fram alt

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 25. september 2023 | 07:11

Høyre-leder Erna Solberg bør frigi dokumenter fra Statsministerens kontor som omhandler habilitetsvurderingene mens hun var statsminister.

Det mener jussprofessor Christoffer C. Eriksen, skriver Klassekampen.

Flere dokumenter om Erna Solbergs habilitet i forbindelse med aksjehandlene til ektemannen Sindre Finnes, holdes fortsatt tilbake av Statsministerens kontor.

I en epost opplyser Statsministerens kontor (SMK) at de hemmelige dokumentene inneholder møtereferater, interne notat og korrespondanse knyttet til habilitetsvurderinger av Høyre-lederen.

Professor Christoffer C. Eriksen ved Universitetet i Oslo mener det er problematisk at offentligheten ikke får se dokumentene.

– Det truer tilliten til hele det politiske styringssystemet dersom disse dokumentene ikke blir offentliggjort, for her er det tale om saker der det kan være en alvorlig styringssvikt. Da må offentligheten få tilgang til denne informasjonen, mener han.

Klassekampen har spurt Erna Solberg om hun vil samtykke til å frigi de hemmelige habilitetsvurderingene, men har ikke fått svar på sin henvendelse.

Solberg selv har sagt at hun var inhabil da hun behandlet saker tilknyttet Hydro. Sammen med ektemannen Sindre Finnes eide hun aksjer for flere hundrer tusen kroner da hun gav Hydro vannkraftverket Røldal-Suldal i 2020.

Les også: Tilliten som forsvant

Audun Lysbakken (SV) sitter i kontrollkomiteen på Stortinget. Han sier til avisen at han har tatt initiativ til at komiteen skal be Solberg om å frigi dokumentene.

– Det er viktig for å gi et bedre bilde av hva det er som har skjedd. I denne saken er det også et spørsmål hvor godt Erna Solberg selv har håndtert habilitetsvurderingene, og da må vi få se hvordan dette har blitt vurdert mens hun var statsminister, sier Lysbakken til Klassekampen.

mest lest