Siciliansk mafialeder er død

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 25. september 2023 | 06:04

Mafialeder Matteo Messina Denaro, som ble pågrepet i januar etter å ha vært på rømmen siden 1993, er død.

Det melder det italienske nyhetsbyrået Ansa.

Den 61 år gamle notoriske drapsmannen, også kjent som Diabolik and Him the Thin, hadde tykktarmskreft og søkte tidligere i år medisinsk hjelp ved en klinikk i Palermo mens han var på flukt fra politiet – en avgjørelse som satte ham i søkelyset og førte til arrestasjon i januar.

Etter at han ble pågrepet gjennomgikk Denaro cellegiftbehandling i en sykestue som ble satt opp ved siden av cellen hans. I løpet av de ni månedene med varetektsfengsling gjennomgikk gudfaren til Castelvetrano to kreft operasjoner.

Messina Denaro var en av de mest kaldblodige gangsterlederne i Cosa Nostra, den kriminelle organisasjonen som inspirerte de vellykkede Gudfaren-filmene.

Han ble dømt for involvering i drapet på Giovanni Falcone i 1992, en dommer som var motstander av den italienske mafiaen, og en rekke dødelige bombeangrep i Roma, Firenze og Milano året etter.

Han har seks livstidsdommer på strafferegisteret. En av dem er for å ha bortført og senere drept en 12 år gammel gutt, hvor en av foreldrene var vitne i Giovanni Falcone-saken. Gutten ble torturert og etter 800 dager i fangenskap ble ungguttens kropp oppløst i syrebad, så familien ikke skulle ha en grav å gå til.

Han har siden vært på flukt fra politiet til han ble pågrepet tidligere i år.

Det eneste kjente bildet av Denaro på den tiden er fra begynnelsen av 1990-tallet.

Politiet måtte derfor lage et simulert bilde av ham på en datamaskin, som har vært brukt i de mange årene de har jaktet på ham.

Selv om Messina Denaro hadde vært en flyktning siden 1993, ble han antatt å fortsatt ha utstedt ordrer til sine underordnede fra forskjellige hemmelige steder.

I 2015 oppdaget politiet at han kommuniserte med sine nærmeste via det såkalte pizzini-systemet med små brettede papirmeldinger gjemt under en stein på en gård på Sicilia.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har han en gang skrytt av at han ville klare å fylle en hel kirkegård med menneskene han myrdet.

mest lest