Store russiske angrep mot Odesa: – Vi har aldri blitt beskutt så voldsomt

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 25. september 2023 | 11:24

Russlands angrep på den ukrainske havnebyen Odesa natt til mandag var det største i krigen så langt.

Det sier flere lokale innbyggere til dansk TV 2.

– Jeg har nettopp snakket med noen av lokalbefolkningen, og de sier at det er første gang at byen er blitt beskutt så hardt som i natt, sier journalist Claus Borg Reinholdt, som var i Odesa under angrepet.

– Det var noen som var veldig redde, men for andre har det blitt hverdag. De sto stort sett og så på hva som var nyttårsfyrverkeriet før det nærmet seg, og så gikk de inn i tilfluktsrommene, der vi andre satt allerede, sier Reinholdt til den danske kanalen.

Angrepet rammet blant annet et ubebodd hotell, og kornlager-silo nede ved havnen i Odesa.

Én person er omkommet, skriver regionens guvernør Oleh Kiper på Telegram.

Ifølge guvernøren var det nesten 1000 tonn korn i siloen.

Ukrainas luftforsvar skriver på Telegram at det ble registrert bruk av 12 Kalibr kryssermissiler, 2 P-800 Onyx anti-skip missiler, og 19 droner «Shahed-136/131» i det russiske luftangrepet natt til mandag.

– Odesa-regionen ble angrepet av 19 angrepsdroner (alle ble skutt ned) og to supersoniske Onyx-missiler. Missilene ødela lagringsanlegg for korn, melder Nexta på X/Twitter.

Ukrainas forsvarsdepartement mener nattens angrep var «hevn for vårt vellykkede angrep» på Svartehavsflåten.

– Et ynkelig forsøk på hevn for vårt vellykkede angrep på det russiske marinehovedkvarteret i Sevastopol, skriver de på X/Twitter over et bilde av et utbrent hotell i Odesa.

Hovedkvarteret til Svartehavsflåten på Krim-halvøya ble rammet av et missilangrep fredag. Sjefen for Ukrainas militære etterretningstjeneste, Kyrylo Budanov, hevdet i helgen at angrepet resulterte i at ni mennesker ble drept og 16 såret. Russland har ikke bekreftet de antatte tapstallene.

Flere droner ble skutt ned over Krim og russisk jord

Det ble rapportert mandag om «fire ubemannede luftfartøyer over den nordvestlige delen av Svartehavet og over territoriet til Republikken Krim», ifølge en uttalelse på Telegram.

I en senere oppdatering ble det informert at ytterligere to droner var blitt skutt ned over Kursk, og ytterligere to over territoriet til Bryansk-regionen.

Kursks guvernør sa at dronene skadet flere private hus, mens sjefen for Bryansk sa at dronene som ble skutt ned der ikke forårsaket skade.

Rapportene er ikke verifisert og Ukraina har ikke tatt noe ansvar.

mest lest