Vårt Land-redaktør anklager Dagbladet for antisemittisme

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 25. oktober 2023 | 10:04

Vårt Lands sjefredaktør Bjørn K. Bore, som i 21 år jobbet i Dagbladet, går i en lederartikkel krast ut mot sin tidligere avis. Han mener Dagbladet i en anonym lederartikkel fra lørdag «reproduserte klassisk antisemittisk argumentasjon».

Bore mener vider Dagbladet har en «ordbruk som dessverre ikke er helt ulik passasjer i Joseph Goebbels sitt mye omtalte innlegg i «Das Reich» i 1941

Det er følgende passasje hos Dagbladet at Bore reagerer på:

I Bibelen har man uttrykket «øye for øye, tann for tann». Israelerne tøyer denne metaforen ganske så langt. Mange tar også utsagnet i 5. Mosebok om at jødene er guds utvalgte folk bokstavelig. I en meningsmåling i den israelske avisa Haaretz i 2018 svarte 56 prosent av de spurte at jødene var et utvalgt folk. På høyresida var svarprosenten 79. Med dette som bakgrunn er det enda lettere å forstå israelernes sinne etter 7. oktober-massakren, men det forsvarer ikke de grusomme hevnaksjonene som pågår nå.

Bore mener Dagbladet med dette «indirekte insinuere at jøder, eller israelske jøder, er et særskilt hevngjerrig folkeferd, basert på tekster fra bronsealderen» Dette er «problematisk,» mener han.

Det Dagbladet dermed gjør er å skrive seg inn «i en belastet historisk tradisjon: Å diagnostisere jøder med en helt spesiell folkesjel som skiller dem fra alle andre folkeslag.»

Bore viser til at «påstanden om jødisk hevngjerrighet, og at de tror de er et utvalgt folk, har blitt brukt til å forfølge jøder i årtusener.»

Bore skriver videre:

«Å lefle med tanken om at Israels innbyggere har et eget anlegg for hevngjerrighet er like spekulativt, udokumentert og kollektivt anklagende som påstanden om at muslimer som kommer til Europa er fortropper for en framtidig arabisk overtagelse av Europa.»

Heller ikke at de er et «utvalgt folk» mener Bore at Dagbladet har tolket riktig:

«Læren om et utvalgt folk dreier ikke seg ikke om at jødene står over andre folkeslag, men om jødenes forpliktelse overfor Gud til å overholde Toraens 613 bud. Det er ikke feil å si at religion spiller en viktig rolle i denne konflikten, mange i Israel mener jødene har en gudegitt rett til landet, men det gir ikke Dagbladet rett til å legge ord i munnen på israelske jøder når det blir spurt om de tror det er «et utvalgt folk».»

Bore mener Dagbladet kanskje ikke er antisemittisk, men trolug at de «ikke helt skjønte hva de selv skrev» og at avisen på lederplass bør «rydde opp og beklage.»

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

Islam og jødedommen: Nært, men anstrengt forhold (+)

mest lest