Mann er mistenkt for drap på norsk kvinne i Sør-Afrika

Avatar photo
Publisert 26. januar 2023 | 16:41

20-år gamle Marie Sæther Østbø forsvart i Sedgefield i Sør-Afrika i april 2018 da hun var på reise med en gruppe internasjonale studenter.

Politiadvokat Anette Berger i Kripos sier til NRK at de har forholdt seg til to teorier om hva som kan ha skjedd med Østbø. De mistenker drukning, og at hun kan ha blitt utsatt for en kriminell handling.

Østbø ble sist sett på en strand i Sedgefield. Det skal ha vært uvær i området kvelden hun forsvant.

Hun var på reise med en gruppe internasjonale studenter, som ble bekymret da hun ikke kom til kveldsmat sammen med de andre om kvelden.

Den lokale politiinspektøren Malcolm Pojie opplyser at de fant et par sko, en caps og en mobil på stranda etter forsvinningen. Alle eiendelene tilhører Marie.

En mann er nå mistenkt for drap. Den mistenkte mannen døde i en trafikkulykke en tid etter Marie forsvant.

Den sørafrikanske mannen som nå er mistenkt, oppholdt seg i Sedgefield da Østbø forsvant i april 2018.

– Dette er en person som var i området rundt tidspunktet rundt forsvinningen. Han tok strøjobber i dette området i perioden da Østbø forsvant, sier Berger til NRK.

Vanskelig å komme i mål med saken

Politiadvokaten reiste i november sammen med to etterforskere til Kripos til Sedgefield. Reisens bakgrunn var nye vitneavhør Kripos ønsket å gjennomføre.

– Det er vanskelig å komme helt i mål i denne saken, da det er viktige beviser vi ikke får avklart. Marie er fortsatt forsvunnet, og vi får ikke snakket med den mistenkte som er død, sier politiadvokaten.

Kripos har flere ganger vært i Sedgefield for å bistå sørafrikansk politi.

Maries far tror ikke det var en ulykke

Anne Kroken, bistandsadvokat til Maries far, forteller til NRK at han alltid har ment at hun har blitt utsatt for noe straffbart.

– Min klient har aldri klart å slå seg til ro med at det skal legges til grunn at Marie ble utsatt for en ulykke. Han har siden hun forsvant ment at hun har blitt utsatt for noe straffbart.

Kroken sier det har vært frustrerende for faren at dette har tatt så lang tid. Han har selv har gjort en rekke undersøkelser for å få svar på hva som har skjedd.

– Han er tilfreds med at Kripos har fått frem disse opplysningene og håper at de nå kan få noen endelige svar. Det er vanskelige detaljer som kommer frem, men likevel godt å få noen svar.

Ingen fasit

Politiadvokat Berger er fornøyd med fremskrittene som er gjort i saken, men legger vekt på at saken ikke er oppklart på grunn av dette.

– Det er et mistankegrunnlag og ikke en endelig fasit på denne saken. Dette er på ingen måte en oppklart sak.

Det er per nå ikke konkludert om at Østbø fortsatt er i live eller ikke. Men Berger forklarer at funnene som er gjort er et steg mot et svar.

Les også: Asle Toje takker Rødt for å ta «våpendebatten» om Ukraina

– Ut ifra de funnene vi har gjort og hypotesen som er styrket gjennom avhørene vi har gjort, så er teorien om at Marie er død styrket, sier Berger.

Tidligere har en drapsdømt mann under et fengslingsmøte plutselig begynte å snakke om Marie Sæther Østbø. Denne mannen bodde like ved stranden hvor 20-åringen sist ble sett. Dette skriver NRK.

Dette er ikke den samme mannen som nå er mistenkt i saken.

Voldtektsmann identifiserer seg som kvinne: Ble sendt til kvinnefengsel

mest lest