Listhaug langer ut mot Mehl: – Nå må vi slutte å være så naive

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 26. januar 2023 | 02:20

Frp-leder Sylvi Listhaug mener justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) er altfor passiv i møte med de kriminelle gjengene.

– Nå må vi slutte å være så naive, sier Sylvi Listhaug til TV 2.

Justisminister Mehl, skal denne uken delta på et møte med EU-landenes innenriks- og justisministre i Stockholm.

– Jeg håper hun får god kunnskap og innspill til hva hun kan gjøre for å forhindre at vi får svenske tilstander i Norge. Dette må stanses nå, sier Listhaug.

I 2022 ble 62 personer skutt og drept i Sverige.

Siden 1. juledag har det skjedd 27 voldshandlinger i Stockholm-området. 50 prosent av de mistenkte er yngre enn 18 år, ifølge svensk politi.

– Det har gått til helvete. Vi har feilet, sa politiets gjengekspert Gunnar Appelgren på fredag, etter at en 13-åring og en 14-åring ble stoppet fra å utføre et angrep med automatvåpen.

Gunnar Appelgren ber norsk politi og samfunnet for øvrig om å være på vakt for å unngå en voldsbølge på linje med det Sverige har sett det siste året.

– Han ber jo oss om å lære av dem, og det var jo det jeg sa i 2017 da jeg reiste til Sverige. Da var det allerede ille, men det har jo bare blitt veldig mye verre siden den gangen, sier Listhaug.

Hun mener at det nå er på tide at justisminister Emilie Enger Mehl våkner, da det går i feil retning også her til lands.

– Jeg synes hun har vært veldig passiv, og nå håper jeg hun bruker anledningen til å snakke med den svenske ministeren, sier Listhaug.

Les også: Lill May Vestly melder seg inn i FrP: – Jeg er kristen, verdikonservativ og nasjonalkonservativ (+)

Mehl svarer på kritikken fra Listhaug:

– Først så er det viktig å si at situasjonen i Norge ikke er sammenlignbar med den i Sverige.

– For denne regjeringen har det vært viktig å styrke politiets innsats mot gjengkriminalitet. Vi skal nå i gang med å etablere en ny politistasjon på Mortensrud, som er et utsatt område i Oslo. Vi vil også ha raskere straffer mot unge gjengkriminelle.

Men Listhaug mener at voldsbruken blant de kriminelle gjengene i Oslo er verre nå enn da hun var justisminister.

– Definitivt. Vi ser nå at det skjer skyteepisoder så ofte som det gjør, og gjengopprør ute i nabolag. Det er en utvikling som går i veldig feil retning, sier Listhaug.

Grete Lien Metlid, som leder Felles enhet for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt, mener det ikke er verre nå enn det var før.

– Altså, dette varierer og vi har jo i perioder hatt flere hendelser på kort tid, så det er kanskje ikke så rart at man får denne typen bekymringer og kanskje et inntrykk av at det blir flere og flere slike saker, men sånn generelt så holder jo disse tallene seg relativt stabile, sier Metlid til TV 2.

Lurås #2 med Geir Ugland Jacobsen: FrP-konflikt, Demokratene-bråk, norske medier, klimahysteri, konspirasjoner og mye mer

mest lest