Dom har falt: SIAN-medlemmer får erstatning

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 26. januar 2024 | 10:44

Det var i juli 2022 at en bil med to kvinner på E6 ved Mortensrud kjørte inn en bil der SIAN-leder Lars Thorsen og fire andre satt. Bilen veltet. Fanny Bråten fikk brudd i ryggen. Ingen andre fikk alvorlige eller varige skader, men mindre brudd og forstuinger. Rettssaken gikk tidligere i januar, og nå har dom i saken falt i Oslo tingrett.

Foranledningen var en protest på Mortensrud hvor Thorsen satte fyr på en Koran. De to kvinnene som sto tiltalt kom tilfeldigvis til stedet, hevdet de ble opprørt og fulgte etter SIAN-bilen da denne forlot stedet.

Mens SIAN kjørte opp på E6-rampen, kolliderte en annen bil med deres kjøretøy. Bilen som traff Thorsens bil, stoppet foran dem på motorveien. Føreren av den andre bilen steg ut og truet med en kniv.

Da Thorsen forsøkte å komme seg bort fra den stoppende bilen, fulgte den andre bilen dem. Deretter krasjet den samme bilføreren på nytt inn i Thorsens bil slik at denne veltet.

Kvinnen i 20-årene som kjørte bilen, erkjente tirsdag straffskyld på alle punkter. Hun hadde ikke gyldig førerkort og blodprøver tatt samme dag viste at hun hadde Zolpidem i blodet tilsvarende en promille på 1,2. Passasjeren, en kvinne i slutten av 40-årene, var eier av bilen, sto tiltalt for blant annet aktivt å ha oppmuntret til påkjørselen.

Begge kvinnene ble funnet skyldig etter tiltalen for brudd på straffelovens bestemmelser om kroppskade § 274 og trusler § 263, samt for brudd på vegtrafikkloven.

Passasjeren i bilen ble dømt til fengsel i 1 år og 7 måneder. For føreren av bilen er straffeutmålingen ennå ikke klar.

Begge kvinnene ble sammen dømt til å betale erstatning til de fem som satt i SIAN-bilen, Erstatningen varierer mellom 10.000-75.000 kroner til de fem ofrene i saken.

Lars Thorsen opplyser til iNyheter at de ventelig vil anke erstatningsbeløpene videre til lagmannsretten, da de blant annet mener feil faktum om manglende bruk av bilbelter er lagt til grunn i dommen.

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

mest lest