Tusenvis protesterer i Berlin mot å gi våpen til Ukraina

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 26. februar 2023 | 00:53

Tusenvis av mennesker har deltatt i en demonstrasjon i sentrum av Berlin for å protestere mot å gi flere våpen til Ukraina.

Demostrantene oppfordret den tyske regjeringen til å deeskalere krisen ved å bane vei for forhandlinger med Vladimir Putin i stedet.

Politiet anslo at det var 13.000 mennesker ved Brandenburger Tor. Demonstrasjonen var organisert av Sahra Wagenknecht, et tidligere medlem av Links-partiet, og veteranfeministforkjemperen Alice Schwarzer.

Arrangørene hevdet at så mange som 50.000 deltok. Lignende demonstrasjoner fant sted i andre tyske byer.

I en tale under protesten snakket Wagenknecht om et «startsignal for en ny, sterk fredsbevegelse i Tyskland». Hun sa at demonstrantene hadde blitt forent av det faktum at de ikke følte seg representert av regjeringen til Olaf Scholz og hans utenriksminister Annalena Baerbock over deres beslutning om å forsyne Ukraina med våpen.

Demonstrantene bar bannere der det sto: «Hjelmer i dag, stridsvogner i morgen, dagen etter i morgen dine sønner», med henvisning til måten koalisjonsregjeringen har økt sin militære støtte til Kyiv på, der den først donerer 5 000 hjelmer og nylig har gått med på å sende tyskproduserte Leopard II-stridsvogner, skriver The Guaredian.

På andre bannere sto det: «Diplomaten statt Grenaten (Diplomater i stedet for granater)», «Stopp drapet» og «Ikke min krig, ikke min regjering».

– Vi er som krigens slaver og krigshisserne, sa Norbert, en tidligere soldat, som nektet å oppgi etternavnet sitt, som holdt et banner der det sto «Den virkelige fienden sitter i City of London og New York», en referanse han sa til finansmaktene som han hevdet sto bak krigen og ikke hadde noen interesse av at den skulle ta slutt. Han sa at Tyskland ikke hadde rett til å delta i en ny krig, etter andre verdenskrig.

Leopard-stridsvogner ankommer Ukraina, mens Vesten pøser på med nye sanksjoner mot Russland

mest lest