Artikkel viser omfanget av CIAs arbeid i Ukraina

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 26. februar 2024 | 09:41

Den amerikanske etterretningstjenesten, CIA, har opprettet 12 skjulte stasjoner langs grensen til Russland i Ukraina. CIA-direktør William Burns gjennomførte et besøk til Ukraina forrige uke, for å prøve å berolige om at deres hjelp ville fortsette.

Ifølge New York Times starten samarbeidet mellom CIA og den ukrainske militære etterretningstjenesten (HUR) i slutten av februar 2014.  Avisen rapporterer at CIA nå støtter HUR ved 12 skjulte stasjoner i Ukraina, plassert langs grensa mot Russland. 

Disse stasjonene er sentrale i innhenting av signaletterretning samt å føre kilder inne på russisk-kontrollert område.

New York Times har gjennomført intervjuer med nåværende og tidligere offisielle representanter fra Ukraina, USA og Europa. Ifølge avisen var CIA til å begynne med i 2014 etter maktovertakelsen av pro-vestlige krefter i Kyiv skeptiske til sine ukrainske kollegaer. Både den sivile og den militære ukrainske tjenesten var infiltrert av russisk etterretning.

Men ukrainerne viste seg å skaffe tilgang til etterretning om Russland, inkludert om Nordflåten. Dermed fattet CIA interesse. I løpet av årene har Ukraina utviklet seg til det mest produktive utgangspunktet for CIA etterretningsvirksomhet inn mot Russland.

Ukrainerne innhentet etterretningsinformasjon som spilte en nøkkelrolle i å avsløre Russlands deltakelse i å skyte ned et malaysisk passasjerfly i 2014. I tillegg bidro ukrainere til å spore opp russiske agenter og enheter som angivelig hadde blandet seg inn i det amerikanske presidentvalget i 2016. 

I 2016 startet CIA opplæringen av ukrainske spesialstyrker. Deretter tok de fatt på opplæringen av eliteenheten 2245, samme enhet der den nåværende lederen for HUR, Korylo Budanov, hadde sin tjeneste. 

På denne måten spilte CIA en nøkkelrolle i opplæringen av den neste generasjonen av ukrainske etterretningsoffiserer som opererer i Russland, Europa og Cuba. Ifølge New York Times, blir disse etterretningsnettverkene stadig mer sentrale for CIA. Ukrainere har mye lettere for å komme i kontakt med russere og rekruttere dem som agenter enn det amerikanere selv har.

Inntil 2022 var det streng ordre fra Det hvite hus til CIA om å ikke gi støtte til ukrainske offensive operasjoner i Russland og på Krym. Da ukrainerne likevel gjennomførte slike operasjoner med personell trent av USA, skapte det gnisninger.

Etter invasjonen endret dette seg. Amerikanske etterretning gikk «all inn». En liten avdeling fra CIA holdt til i det vestlige Ukraina gjennom hele februar og mars 2022 selv om alle andre amerikanske diplomater og annet personell ble trukket ut. Siden den tid er en rekke amerikansk CIA-personell på plass i Ukraina, også i fremskutte posisjoner.

Fra og med november 2021, begynte også CIA og Storbritannias etterretningstjeneste, MI6, å overbringe advarsler til Ukraina om at Russland gjorde forberedelser til en omfattende militæroperasjon. Disse advarslene inkluderte navnene på ukrainsk personell som russerne hadde til hensikt å likvidere eller arrestere, samt navnene på de personene Kreml ønsket å putte i maktposisjoner i Kyiv. Burns tok selv turen til Ukraina i januar 2022 for å underrette dem personlig. 

Amerikansk og britisk etterretning har siden vært sentrale i utvelgelse og identifiseringen av russiske mål i den ukrainske krigføringen.

Kyiv føler nå en økende bekymring for at USA kan komme til å kutte i den militære hjelpen til Ukraina. Som et ledd i dette, dro CIA-direktør William Burns til Ukraina sist uke.

«Vår støtte til Ukraina over flere år er tydelig, og dette besøket tjente som en ytterligere bekreftelse på at vi vil opprettholde vår støtte til landet,» uttalte en representant for CIA.

mest lest