Den kontroversielle LO-lederen Peggy Hessen Følsvik trekker seg

Avatar photo
Publisert 26. februar 2025 | 18:34

Peggy Hessen Følsvik (64) har kunngjort at hun vil fratre som leder av Landsorganisasjonen i Norge (LO) under kongressen i mai. Interne kilder peker på Jørn Eggum fra Fellesforbundet som en mulig etterfølger.

– Jeg har informert valgkomiteen om at jeg ikke søker gjenvalg som LO-leder, uttalte Følsvik til NRK.

Hun begrunner avgjørelsen med sin alder og lange tjenestetid i LO-ledelsen. Hun tok over som LO-leder i mars 2021 etter Hans-Christian Gabrielsens plutselige bortgang.

Valgkomiteen, ledet av Mette Nord fra Fagforbundet, vil nå arbeide med å finne Følsviks etterfølger. Jørn Eggum, leder av Fellesforbundet, anses som en sterk kandidat.

Følsvik har vært en del av LO-ledelsen siden 2013. Til tross for at hun nå trer tilbake som leder, planlegger hun å fortsette i organisasjonen.

Under Følsviks ledelse har LO navigert en rekke utfordringer, deriblant en turbulent tid i Arbeiderpartiet – som hun også har vært leder for valgkomiteen av og medlem av sentralstyre til.

Gjenstand for en rekke kontroverser

Gjennom sin tid som LO-leder har Følsvik skapt en rekke overskrifter med flere polariserende uttalelser. Hun fikk blant annet skarp kritikk for sitt utsagn om at hun ville «ta de rike«, noe som ble tolket som en konfronterende, usympatisk og næringsfiendtlig linje mot norges verdiskapere.

Hun har også vært en sterk forkjemper for økt formuesskatt, noe som har satt henne i konflikt med bedriftseiere så vel som økonomer.

Påfølgende, blant annet ved den rød-grønnes skatte- og reguleringspolitikk og isært deres økte formuesskatt, opplevde Norge en betydelig flukt fra næringstopper ut av landet, som resulterte i betydelige tapte skatteinntekter til landet og ikke minst tap av menneskelige ressurser i form av innovasjon og verdiskapning.

Les også: Tysk undersøkelse viser at formuesskatt gir lavere skatteinntekter

Betydelig maktfaktor for norsk venstreside

I februar 2025 uttalte hun bekymring for at Norges rikeste personer investerte store summer i valgkampen. Kommentaren fikk motbør fra næringslivsaktører som påpekte at LO selv utøvde betydelig politisk innflytelse gjennom sin støtte til Arbeiderpartiet samt at deres egne, massive donasjoner til venstresidens valgkamp.

I stortingsvalget 2021 bidro LO og tilknyttede forbund med betydelige økonomiske midler til de sosialistiske partiene. LO sentralt ga totalt 23 millioner kroner, fordelt med 15 millioner til Ap, 5 millioner til SV og 3 millioner til Sp. I tillegg støttet flere av LOs underorganisasjoner.

Samlet sett bidro LO-familien med rundt 42 millioner kroner til de rødgrønne partiene i valgkampåret 2021.

Les også: Velkommen til LO! Transer, Palestina og fri innvandring!

En annen sak som har vakt oppsikt, er et broderi med teksten «Drit og dra» som hun har hatt på kontoret sitt. Dette har blitt tolket som en markering av hennes tydelige politiske standpunkter.

Med kongressen i mai nærmer det seg en viktig beslutning for LOs fremtidige ledelse. Valgkomiteens arbeid vil være avgjørende for å sikre en leder som kan bygge videre på organisasjonens arbeid og håndtere de utfordringene som ligger fremover.

mest lest