Har tatt beslag i tysk og finsk selskap

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 26. april 2023 | 05:45

Russiske myndigheter har tatt midlertidig kontroll over midlene som tyske Uniper og finske Fortum Oyj har i Russland, melder Reuters.

Et nytt dekret signert av president Vladimir Putin tillater Russland å midlertidig beslaglegge utenlandsk eiendom dersom russisk eiendom blir beslaglagt i andre land, skriver det russiske nyhetsbyrået Tass.

Dekretet, som trådte i kraft tirsdag, slår fast at ekstern forvaltning av utenlandske eiendeler i Russland bare kan innføres og avsluttes etter beslutning fra presidenten.

Dekretet ble offentliggjort kort tid etter at Russlands sikkerhetsråds nestleder Dmitrij Medvedev tirsdag sa at Russland ville svare «øye for øye» hvis Vesten beslaglegger deres frosne eiendeler.

– Ved hjelp av slike beslag vil de [Vesten] ikke oppnå noe, og de forstår dette veldig godt og er derfor trege til å ta beslutninger, sa han.

– Men hvis en beslutning om beslag likevel blir tatt, er jeg sikker på at vår hånd ikke vil vakle for å treffe gjengjeldelsestiltak innenfor rammen av vår sivile og internasjonale lov og handle i henhold til prinsippet om «øye for øye».

Begrunnelsen for de nye reglene, ifølge dekretet, skyldes «behovet for å treffe presserende tiltak» som svar på «ulovlige handlinger» fra USA og andre land med sikte på å frata eller begrense eiendomsretten til Russland, dets selskaper og borgere.

En midlertidig forvaltning av eiendom, i henhold til dekretet, kan bli relevant i en av følgende situasjoner: hvis «uvennlige land» griper russisk eiendom i utlandet; hvis Russland føler at selskapet utgjør en «nasjonal, økonomisk eller energisk» trussel; eller om selskapet påvirker Russlands forsvarsevne negativt.

Fortum Oyj hadde på forhånd advart sine aksjonærer om at det var fare for at deres russiske eiendeler kunne bli ekspropriert, skriver dansk TV 2.

mest lest