Gikk til sak mot Oljefondet – nå blir hun avskjediget

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 26. mai 2023 | 14:26

Elisabeth Bull Daae (51) hadde en høy stilling i Oljefondet i Norges Bank, men mente seg skviset ut. Det endte med fire uker i retten. Nå kan hun bli avskjediget.

Fredag 5. mai ble den fire uker lange hovedforhandlingen i rettssaken mot Oljefondet avsluttet. I retten kjempet Bull Daae for å få beholde sin opprinnelige lederstilling som sjef for avdelingen som analyserer verdipapirhandel (Head of trading analytics).

Bull Daae mente hun var omplassert mot sin vilje og saksøkt sin egen arbeidsgiver for kjønnsdiskriminering og ugyldig oppsigelse, med krav om erstatning og oppreisning. Norges Bank har avvist alle påstander, og beskyldningene har haglet begge veier, skriver DN som fulgte rettssaken.

Like etter at hovedforhandlingene var slutt ble hun utestengt fra IT-systemene til Norges Bank.

– Hun er i ferd med å bli hevet på hue og rævva ut, sier advokaten hennes Sigurd Knudtzon til E24.

Knudtzon sier at Oljefondet mener Bull Daae er en sikkerhetsrisiko, og at de derfor har fjernet IT-tilgangen og bedt henne være på hjemmekontor.

Under rettssaken sa Oljefond-sjef Nicolai Tangen følgende:

– Jeg mener Oljefondet har gjort alt vi har kunnet. Vi har brukt enorme ressurser på dette. Dette har påført stress på mange mennesker, ikke bare Elisabeth. Jeg har knapt sett en sak hvor ett menneske har påført så mange mennesker så mye stress over så lang tid, sa Tangen.

Bull Daae har nå vært kalt inn til drøftelsesmøte. Hun er varslet om mulig avskjedigelse. Banken skriver at den ikke har tillit til henne.

«Banken har ikke tillit til at du forholder deg lojalt til de beslutninger som tas av banken, til Nbims ledelse eller til Norges Bank som din arbeidsgiver. Situasjonen er helt fastlåst og banken vurderer på dette grunnlag å avskjedige deg fra ditt arbeidsforhold i Norges Bank,» heter det i et skriv DN har fått tilgang til.

Oljefondet ønsker overfor DN ikke å kommentere detaljene i saken.

– Vi har startet en prosess knyttet til Elisabeths arbeidsforhold. Før denne prosessen er avsluttet, er det ikke riktig av oss å gi ytterligere kommentarer, skriver kommunikasjonssjef Line Aaltvedt i Oljefondet til E24.

Hennes advokat er sterk kritisk til behandlingen klienten har fått og mener Oljefondet har opptrådt «hensynsløst».

mest lest