Gikk seirende ut av kampvotering

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 26. mai 2024 | 11:32

Geir Ugland Jacobsen ble lørdag gjenvalgt som leder i Norgesdemokratene.

Men det skjedde ikke uten kamp. Noen uker i forveien hadde NDs fylkesleder i Vestland, Ellinor Birkeland, erklært at hun ville utfordre Jacobsen.

– Vi har gjort det alt for dårlig på målingene den siste tiden. Etter tre år med den sittende lederen har vi ikke sett den fremgangen vi trenger. Jeg tror fornyet ledelse kan hjelpe på. Det kan og være lurt å ha en kvinne blant topp tre. Jeg har ikke noe imot personene i ledelsen, men jeg tenker på hva som er best strategi for partiet, sa Birkeland til iNyheter tidligere i mai.

Og på selve landsmøtet denne helgen viste det seg at den tidligere FrP-politikeren hadde betydelig støtte.

Birkeland fikk 62 stemmer, men det var ikke likevel ikke nok. Sittende partileder Geir Ugland Jacobsen fikk 105 stemmer og ble dermed gjenvalgt. Det skriver nettavisen Uten Filter.

Men Birkeland utfordret også NTNU-forsker Øyvind Eikrem om nestledervervet. Og det vant hun knepet 88 mot Eikrems 84 stemmer.

Også om den organisatoriske nestlederposisjonen ble det kamp. Der vant Tom Stian Øhman over Gunnar Haldorsen med 95-70.

I et intervju underveis i landsmøtet sa Ugland Jacobsen at partiet siktet inn mot å få inn representanter i Stortingsvalget i 2025. Han omtalte Norgesdemokratene som landets eneste «nasjonalkonservative parti».

Den gjenvalgte partilederen ga også en oppfordring til NRK om å gi ND taletid.

 Både Ugland Jacobsen og nestleder Birkeland har altså bakgrunn fra FrP. Ugland Jacobsen ble ekskludert i desember 2020.

Øyvind Eikrem ble valgt til kommunikasjonskeder.

mest lest