FrP raser etter millionbruk på «Ombruksuka» i Oslo

Mathias Kaastad Magnus
Journalist iNyheter
Publisert 26. mai 2025 | 16:57

Til tross for omfattende kutt i velferdstjenester og varsler om trange økonomiske tider, brukte Oslo kommune over to millioner kroner på miljøfestivalen Ombruksuka i 2024. Det vekker kraftige reaksjoner.

– Dette svekker byrådets argumentasjon om at Oslo har dårlig råd og må kutte i velferden, sier Frps førstekandidat i Oslo, Tor Mikkel Wara, til Nettavisen.

Festivalen, som markeres i motsetning til handelsfenomenet Black Week, hadde et budsjett på nær 2,1 millioner kroner. Ifølge Bymiljøetaten gikk 1,2 millioner av disse til markedsføring, blant annet via reklamebyrået ANTI. Kampanjen tok utgangspunkt i lommeboken som motivasjon for bærekraftige valg.

– Målet er å skape bevissthet rundt forbruksbaserte utslipp og fremme alternativer til å kjøpe nytt. Et viktig mål med ombruksuka er at flere skal få kunnskap om hvor de kan dele, låne og reparere i sitt nærområde. Det er en motvekt til Black Week, sier prosjektleder Kaja von Kwetzinsky-Stetzenkow i Oslo kommune.

Under intervjuet publisert 23. mai i Nettavisen legger hun til at det ikke er vært noen systematisk gjennomgang av pengebruken på festivalen til tross for firedoblet budsjett i 2024 sammenlignet med året før.

– Det er ikke gjennomført noen systematisk evaluering av effekten av Ombruksuka. Det er skrevet interne sluttrapporter.

Bymiljøetaten trekker også frem at festivalen i 2024 markerte sitt tiårsjubileum, noe som medførte ekstra kostnader. De opplyser at det ble arrangert 120 arrangementer fordelt over alle byens bydeler. Kampanjen resulterte i 13 presseoppslag og fire millioner betalte visninger i digitale kanaler.

Kritisk til statens subsidierpolitikk

Tor Mikkel Wara (Frp) er klar for comeback på Stortinget etter over 30 år og mener næringslivet har kjørt seg fast i en skadelig subsidiejakt. – Da jeg satt på Stortinget sist, ønsket næringslivet skattelette og deregulering. Nå vil de ha både subsidier og skattelette. Det går ikke over tid, sier han til Dagens Næringsliv.

Wara mener det grønne skiftet har utløst en usunn økonomisk struktur, der subsidier i stedet for markedsmekanismer styrer utviklingen. – Det grønne skiftet har skapt et subsidiemonster, sier han, og peker på støtteordninger til havvind, hydrogen og batterifabrikker som eksempler.

Han hevder næringslivet selv har bidratt til utviklingen:

– Når du ber om alt, ender du opp med det som er lettest for politikere å gi, nemlig subsidier. Resultatet er at gründere flytter til Sveits på grunn av høyt skattenivå, mens de som blir igjen, tilpasser seg et system som belønner avhengighet fremfor verdiskaping.

Samtidig gir han ros til Jens Stoltenberg for å ha stilt spørsmål ved Norges havvindsatsing, og kaller det «oppløftende» at Stoltenberg advarer mot det han tidligere har kalt et «miljøindustrielt kompleks».

Men Frp-politikeren erkjenner at heller ikke Solberg-regjeringen fikk bukt med subsidiene, og foreslår nå å fjerne hele formuesskatten for å gjenopprette en sunn balanse.

– Det kan vi gjøre uten å kutte i velferden. Vi kan heller kutte i subsidiene.

Fra næringslivet møter han motbør. – Vi er enig i at markedsmekanismer må ligge til grunn, men noen ganger er støtte nødvendig for å løfte frem ny teknologi, sier Øistein Schmidt Galaaen i Fornybar Norge. NHOs Anniken Hauglie peker på at Frp selv viser liten interesse for lønnsom, fornybar energiutbygging. Også Mimir Kritjansson i Rødt har kritisert Waras utsagn i DN og kaller det for en «skamløs parodi»

mest lest