INP: – Kjetil Lund virker frakoblet folks hverdag

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 26. juni 2024 | 17:03

NVE-direktør Kjetil Lund gjør som tidligere konsernsjef for Statnett, Hilde Tonne, og sier at strømstøtten bør vekk.

I et intervju med Teknisk Ukeblad beskriver Lund ordningen som «svært sjenerøs», da staten betaler 90 prosent av strømprisen over 73 øre per kWh.

– Dette er et politisk spørsmål som Stortinget har besluttet, men det er alltid klokt å vurdere hvordan slike ordninger fungerer, sier Lund.

Strømstøtten skal bort, men ikke før vi har tatt nasjonal kontroll på krafta og strømprisen, mener Industri- og næringspartiet (INP).

– Da vil vi ha vedvarende lave strømpriser, noe som gjør en strømstøtteordning overflødig, sier partileder Ann Jorun Hillersøy.

I tillegg går INP inn for å fjerne el-avgift og merverdiavgift på strøm.

– Kjetil Lund må regne med å få massiv kritikk for dette. Han virker frakoblet folks hverdag. Mange sliter med å få endene til å møtes, og økningen i strømregningen som for noen kanskje er bagatellmessige, kan for andre være avgjørende for månedsbudsjettet. Det finnes de som må velge mellom å kjøpe mat og betale strømregningen, det må vi ikke glemme, sier Hillersøy.

Hun mener energipolitikken er «på ville veier, med et planlagt kraftunderskudd grunnet klimapolitisk energisløsing.» i

 INP mener videre to siste strømkablene til Europa har presset prisene i været.

– Vi har en kraftkrevende industri som er avhengig av lave kraftpriser for å være konkurransedyktige, og med mindre vi får kontroll på vår egen energipolitikk, vil denne industrien legges ned og flyttes ut av landet.

 INP mener at eksport av kraft fra Norge til kontinentet skal være betinget magasinfylling over normalt nivå. De mener det vil sørge for forsyningssikkerhet og lave priser. De ønsker også å si opp og reforhandle alle avtaler rundt mellomlandskablene, og at flaskehalsinntektene må innrettes etter kraftflyten i kablene.

– INP vil ha rimelig strøm til folk og næringsliv, og i kraftnasjonen Norge skulle det bare mangle, avslutter hun.

mest lest