Joe Bidens visehelseminister jobbet for å fjerne aldersgrenser for trans-kirurgi

Avatar photo
Publisert 26. juni 2024 | 22:39

Biden-administrasjonen har presset en internasjonal gruppe eksperter til å fjerne aldersgrenser for kirurgiske inngrep på mindreårige transpersoner fra sine retningslinjer. Det kommer frem i offentliggjorte rettsdokumenter, skriver New York Times.

Joe Bidens visehelseminister Rachel Levine, som selv er trans, skal ha oppfordret ‘World Professional Association for Transgender Health’ (WPATH) til å droppe aldersgrensene for kirurgi fra gruppens retningslinjer. Oppfordringene ble tatt til etterretning, og WPATH fjernet flere anbefalinger om aldersgrenser.

Biden-administrasjonens visehelseminister skal nemlig ha vært bekymret for at aldersgrenser kan nøre opp under økende politisk motstand mot kirurgiske inngrep ment for å bekrefte transpersoners oppfatning av å identifisere seg med det motsatte kjønn.

Debatten om behandlingstilbud for transpersoner har blitt heftig debattert i USA de siste årene.

I 2021 anbefalte WPATH å senke aldersgrensene til 14 år for hormonbehandlinger, 15 for mastektomier, 16 for brystforstørrelse eller ansiktsoperasjoner, og 17 for genitale operasjoner eller hysterektomier. De foreslåtte aldersgrensene ble imidlertid fjernet fra de endelige retningslinjene. Det vekket bekymringer internt i WPATH og blant andre eksperter, skriver New York Times.

Den transseksuelle visehelseminister skal i en e-post som ble sendt til et medlem i WPATH ha uttrykket bekymring for at «konkrete aldersgrenser» kunne skape politiske utfordringer og «gjøre vondt verre».

Den internasjonale gruppen blir nå kritisert for å basere anbefalingene sine på politiske hensyn, fremfor hva som er best for pasientene og barna. Dr. Marci Bowers, president i WPATH, avviser anklagene.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters, skal rundt 4200 amerikanske ungdommer ha startet østrogen- eller testosteronbehandling i 2021. Det er mer enn dobbelt så mange som fire år tidligere. Kirurgiske inngrep er mer sjelden, og de fleste er mastektomier. Reuters estimerer at 282 tenåringer undergikk mastektomi som ble betalt av forsikring i 2021.

Det har også i andre vestlige land vært en stor økning i antall personer som oppsøker behandling for å bekrefte kjønnsidentitet de siste årene.

mest lest