Hva er «det intellektuelle mørke nettet»?

Avatar photo
Publisert 26. august 2022 | 10:38

De er både hatet og elsket, og de står på frontlinjen av de mest betente samfunnsdebattene i vestlige land. De har millioner av lyttere, og er godt kjent blant ungdommen.

I 2017 ble begrepet “the intellectual dark web” myntet av podcast-vert Eric Weinstein. Man kan gjerne oversette begrepet til “det intellektuelle mørke nettet” på norsk. Dette begrepet brukes til å beskrive en løst definert gruppe av samfunnskommentatorer som snakker om kontroversielle temaer, og saker som andre har berøringsangst for.

De når ut til millioner av lyttere og har tatt nettet med storm de siste årene. De når hovedsakelig ut til unge mennesker, og unge menn spesielt. Dette er den samme gruppen som stadig ser mindre på lineær TV, og som følger tradisjonelle medier i mindre grad enn eldre generasjoner.

Politikk og kulturkrig er blant temaene som blir mye omdiskutert av disse profilene. Miljøet er også relativt mangfoldig. Du finner både venstreorienterte og høyreorienterte profiler her. Konservative og liberale. Religiøse og ateister.

En misnøye med politisk korrekthet og identitetspolitikk er noe av det som går igjen hos flere av de. Men de er ikke alle enige om alt. På noen felt er disse menneskene så uenige at de distanserer seg fra det intellektuelle mørke nettet, slik som Sam Harris gjorde i 2021 på grunn av hans misnøye med enkelte Trump-tilhengere i miljøet.

Men til tross for deres meningsmangfold, så har de også mye til felles. De har i det minste klart å skape dialog rundt betente problemstillinger.

Men hvem er de, og hva slags ideer sprer de?

Filosof i heftig TV-krangel

Sam Harris har skrevet flere bøker, og er vert for podcasten “Making Sense”. Ateisme, moralitet, islamkritikk, psykedeliske rusmidler, meditasjon og politikk er hans primære dekningsområder. I 2014 gikk han viralt etter å ha havnet i en opphetet debatt med skuespiller Ben Affleck på TV-programmet til Bill Maher. I denne debatten argumenterer Harris for at det må være mulig å kritisere islam uten at det skal være synonymt med å angripe menneskene som følger religionen.

Harris har også skrevet en bok om fri vilje. Her argumenterer han for at menneskets vilje ikke er «fri», men at den dikteres av vår genetikk og miljøet rundt oss. Harris har en doktorgrad i kognitiv nevrovitenskap, og han skriver i boken «Free Will» at nevrovitenskapen avslører at mennesket bare er en slave for vår egen biologiske sammensetning.

Harris er også kjent for hans debatter om religion med diverse teologer og den kjente professoren Jordan Peterson. Etikk, moralitet og objektivitet er noen av temaene som går igjen i disse debattene.

Quilette

Claire Lehmann stiftet nettstedet Quillette i 2015, som har fått mye oppmerksomhet både fra sympatisører og meningsmotstandere for deres dekning av kontroversielle emner. Lehmann sier i et intervju med Politico at hun ønsket å lage et nettsted hvor ytringsfrihet og meningsmangfold ble verdsatt. Opprinnelig ble nettstedet brukt mye av psykologer og evolusjonære psykologer til å skrive om menneskets utvikling.

En interesse som Lehmann og andre skribenter hos Quillette delte, var det å avkrefte uriktige teorier om at miljø former menneskers utvikling i tilfeller hvor det egentlig er genetikk som forklarer ulikhetene mellom disse menneskene, forteller Lehmann til Politico.

I en av Quillettes mest leste artikler, “Why Women Don’t Code”, forklarer skribenten hvordan enkelte ulikheter mellom kvinner og menn forekommer på grunn av genetiske forskjeller, i motsetning til påvirkning fra miljø eller kultur. Dette fører blant annet til skjev kjønnsfordeling i enkelte yrker.

Evolusjonær biolog i hardt vær over uttalelser om kjønn

Colin Wright er utdannet som evolusjonær biolog og jobber i dag som redaktør i Quillette. Han bestemte seg for å gi opp på en karriære innenfor feltet han er utdannet etter han ble offentlig stemplet som transfob og rasist. Dette skjedde etter han publiserte en artikkel hvor han konstaterte at kjønn er en binær egenskap, og ikke et spektrum.

Wright har også argumentert for at ingen er født i feil kropp, og at man bør la barn som potensielt lider av kjønnsdysfori få gjennomgå puberteten uten at kroppen deres blir forstyrret av kirurgisk innblanding eller medisiner. Han mener det er farlig å fortelle barn som identifiserer seg med de motsatte kjønn at de er født i feil kropp.

Evergreen University-skandalen

Bret Weinstein var professor i biologi hos Evergreen University i USA frem til 2017. Navnet hans ble fort internasjonal kjent etter han havnet i en konflikt på universitetet han underviste hos. Etniske minoriteter ved skolen hadde hatt en tradisjon for å markere sine bidrag til skolen ved å frivillig velge å ikke møte opp på en designert “fraværsdag”.

En dag foreslo en tilsatt ved skolen at de nå skulle oppfordre hvite personer til å ikke møte opp, i stedet for minoritetene. Da sendte Weinstein et brev til skolen hvor han forklarte at dette var uetisk og feil, ettersom det er en stor forskjell mellom det at en gruppe selv velger å frivillig ikke møte opp på skolen, og at en gruppe skal oppfordres til å holde seg unna.

Weinstein valgte å møte opp på jobb til tross for oppfordringen om at hvite skulle holde seg hjemme. Når han ankom klasserommet han skulle ha forelesning i, ble han møtt av 50 sinte studenter han aldri før hadde møtt. Disse studentene ønsket å demonstrere mot Weinstein ettersom han ikke gikk med på forslaget om at hvite mennesker skulle holde seg hjemme denne dagen. Noen av elevene hadde med våpen og gikk både fysisk og verbalt til angrep på andre medelever, ifølge Weinstein.

I etterkant har Weinstein vært aktiv på sosiale medier og opprettet sin egen podcast, kalt “DarkHorse Podcast”. Her snakker han om identitetspolitikk, splittelsen i det amerikanske samfunnet, og andre dagsaktuelle problemstillinger. Han snakker også mye om evolusjonær biologi, som er hans ekspertisefelt.

«Alt-right» bevegelsen

En av de mer kontroversielle personene som assosieres med det intellektuelle mørke nettet er Milo Yiannopoulos. Han beskriver seg selv som en provokatør, og har kommet med flere uttalelser som har fått han utestengt fra nærmest alle sosiale medier. I oppløpet til Trumps presidentskap ble han kjent for sin kritikk av feminisme og politisk korrekthet på en rekke store TV-kanaler. I et intervju med CNBC sier han at han har blitt forsøkt utpekt av journalister som en lederfigur for den kontroversielle «alt-right» bevegelsen.

Yiannopuolos sier selv at han mener det må være rom for provoserende ytringer, og at det politisk korrekthet er et stort problem i dagens samfunn. Han er kjent for å rette sterk og usaklig kritikk mot feminister, noe han mener er helt legitimt og uproblematisk.

Yiannopoulos er åpen om hans kristne tro og homofile legning. De siste årene har han likevel ved flere anledninger sagt at han mener homofili er en synd, og at han derfor forlot sin forlovede for så å forsøke å leve i sølibat. Han har også sagt at han planlegger å etablere en “konverteringsleir” for homofile i Florida, noe han har blitt kritisert for.

Proud Boys

Gavin McInnes er en annen kontroversiell profil som har forsvunnet fra søkelyset de siste årene. Han etablerte den beryktede gruppen “Proud Boys” som opprinnelig var ment som et brorskap for menn som ønsket å omfavne vestlige verdier som kapitalisme, ytringsfrihet og liberalisme. Et av sentimentene gruppen fremmet var at det burde være greit å være stolt over vestlig kultur, og at menn bør få være menn.

I senere tid har gruppen vært involvert i en rekke kontroverser, og flere medlemmer av gruppen er straffedømt for bruk av vold. McInnes tok avstand fra gruppen etter at to medlemmer ble dømt til fire år i fengsel etter en omstridt konfrontasjon med venstreekstreme demonstranter. Noen av medlemmene i gruppen deltok i kongresstormingen 6. januar 2021. Gruppen har fått massiv kritikk de siste årene, og har blir ansett som voldsforhærligende.

I et humoristisk innslag på hans egen podcast, valgte McInnes å stikke et sexleketøy i rumpa si for å bevise at han ikke er homofob, ifølge han selv. I dag er han utestengt fra de fleste sosiale medier, og han har etablert sitt eget medienettverk kalt “Censored TV”. McInnes bruker mye tid på sin podcast til å argumentere for vestlige verdier, og å skyte ned argumenter fra den amerikanske venstresiden.

Fylte Oslo spektrum i Juli

Jordan Peterson er kanskje den mest kjente profilen i det intellektuelle mørke nettet. I alle fall her til lands. Da han besøkte Norge tidligere i år for å holde foredrag, fylte han nesten Oslo spektrum.

Peterson er kjent for sine selvhjelpsbøker, og hans meninger rundt identitetspolitikk og kjønnsforskjeller. Peterson er utdannet psykolog, og har tidligere jobbet som professor. Han bruker sin faglige ekspertise og erfaringer fra arbeidslivet til å gi folk råd om hvordan å håndtere depresjon, og hvordan å leve et lykkelig liv.

Peterson er best kjent for hans berømte intervju med TV-reporter Cathy Newman fra Channel 4 news, som har blitt sett nesten 40 millioner ganger. Her argumenterer han for at ytringsfriheten er viktigere enn folks ønske om å vernes fra sårende ytringer. Han forklarer også hvorfor kvinner og menn foretrekker å jobbe i ulike yrker.

Peterson var og gjest på Skavlan i 2018, hvor han diskuterte kjønnsforskjeller med den svenske politikeren Annie Lööf.

Skal bruke én milliard på underholdning for barn

Ben Shapiro er en politisk kommentator, og har stiftet mediehuset The Daily Wire. De annonserte nylig at de skal investere 100 millioner dollar i underholdning for barn. Dette tilsvarer omtrent én milliard norske kroner.

Årsaken til dette er å tilby et alternativ til etablerte medier som han mener driver med politisk aktivisme og indoktrinering av barn. Disney er en av medieprodusentene Shapiro har rettet hardest kritikk mot, ettersom han mener Disney fremmer splittende teorier om rasisme og kjønnsidentitet.

Shapiro har i en årrekke vært gjest på store TV-kanaler i utlandet. Flere klipp av Shapiro har gått viralt og fått millioner av visninger på YouTube. Shapiro er kjent for å argumenter for amerikanernes rett til å bære våpen, en liberalistisk økonomipolitikk, og hans kritikk av identitetspolitikk.

I 2013 var han i en opphetet debatt med programverten Piers Morgan, hvor han kritiserte Morgan for hans måte å omtale sine meningsmotstandere i debatter om våpenlover.

Andre personer som assosieres med det intellektuelle mørke-nettet er Christina Sommers, Ayaan Hirsi Ali, Glenn Greenwald, Stefan Molyneux, Paul Joseph Watson og flere.

mest lest