Valg i Sverige: SD bykser frem i innspurten

Avatar photo
Publisert 26. august 2022 | 14:37

Sverigedemokraterna passerer Moderaterna og er nå høyrekoalisjonens største parti, ifølge rykende fersk måling.

11. september går svenskene til urnene for å velge sin nye regjering. Ifølge en undersøkelse utført av Ipsos for Dagens Nyheter, så ligger svenskene an til å få en rødgrønn regjering.

På målingen får Socialdemokraterna 30,4 prosent oppslutning. Hadde svenskene gått til valg i dag, ville venstrekoalisjonen fått 181 mandater, mens høyrekoalisjonen ville fått 168 mandater.

SD bykser frem

Ifølge den siste målingen er Sverigedemokraterna nå det største partiet på høyresiden. De fikk 20,7 prosent oppslutning, mens Moderatrerna faller dramatisk og lander på 16,6 prosent. Moderaterna lå tidligere i år rett under 20 prosent.

Denne endringen i oppslutning hos høyrekoalisjonens partier kan påvirke partienes styrke i eventuelle regjeringsforhandlinger. Det er likevel Ulf Kristersson, leder for Moderaterna som trolig blir høyrekoalisjonens statsministerkandidat.

Socialdemokraterna ligger an til å vinne

Alt tyder på at det er venstrekoalisjonen som vil vinne valget. Magdalena Andersson vil da fortsette som statsminister. Hennes koalisjon ser ut til å ha en stabil oppslutning, hvor det er kun Miljøpartiet som må kjempe for å holde seg over sperregrensen på fire prosent. De fikk i den siste målingen 5,0 prosent oppslutning.

Hos høyrekoalisjonen derimot har tre av partiene under syv prosent oppslutning. Centerpartiet gjør det best av disse tre med deres oppslutning på 6,9 prosent. Kristdemokraterna fikk 5,5 prosent. Liberalerna fikk kun 4,6 prosent oppslutning.

Energikrise, økte priser, innvandring, helse og friskoleloven er noen av sakene som vil prege årets valg i stor grad.

mest lest