Agder politidistrikt mistenkt i Baneheia-saken

Avatar photo
Publisert 26. september 2022 | 16:10

Politiet i Agder skal ha unnlatt å opplyse om en voldtektsanmeldelse mot Jan Helge Andersen hvor dette kunne være relevant for Viggo Kristiansens gjenåpning av sin sak.

I august ble det kjent at Spesialenheten for politisaker hadde åpnet etterforskning knyttet til Baneheia-saken. Nå bekrefter etterforskningslederen i Spesialenheten at Agder politidistrikt som foretak er registrert som mistenkt.

Bakgrunnen for etterforskningen er at Jan Helge Andersen (41) i 2009 ble anmeldt for å ha voldtatt en person. Voldtektssaken ble henlagt fordi Agder politidistrikt mente at Andersen måtte være under kriminell lavalder. Kvinnen mottok likevel 200,000 kroner i voldsoffererstatning fordi en nemnd mente det var klart sannsynliggjort at hun hadde blitt voldtatt.

Andersen selv benekter å ha begått voldtekten, som har vært et tema i avhørene som Oslo-politiet har gjort med ham i den nye etterforskningen.

Les også: Toyota forlater Russland

Da Viggo Kristiansen (43) forsøkte å få saken sin gjenåpnet, opplyste ikke politiet i Agder om voldtektsanmeldelse mot Andersen.

I stedet skrev statsadvokat Erik Erland Holmen følgende om Andersen til Gjenopptakelseskommisjonen da de frarådet gjenåpning av saken:

«Det foreligger ingen opplysninger om at Andersen tidligere har forgrepet seg verken mot voksne eller barn, eller at han har opptrådt truende eller voldelig». Det skriver TV2.

Svært uheldig

Statsadvokat Holmen har selv uttalt at uttalelsen var «svært uheldig». Han har også sagt at han ikke var kjent med voldtektsanmeldelsen.

Etterforskningsleder Hjelm-Hansen sier at de jobber med å avdekke om det er blitt begått en straffbar tjenestefeil ved at det «forsettlig eller uaktsomt er holdt tilbake relevante opplysninger for statsadvokaten og Gjenopptakelseskommisjonen».

– Mistankegrunnlaget er først og fremst knyttet til hvilke opplysninger som ble presentert eller er uteblitt overfor Gjenopptakelseskommisjonen i 2019, sier han til TV2 og fortsetter:

– Dette er også forbundet med hvordan saken fra 2009 ble behandlet og gjort tilgjengelig i politidistriktet i 2009 da saken ble etterforsket og påtaleavgjort, og denne sakens videre håndtering i tiden etter 2009.

Flere russere krysser nå grensen til Norge

mest lest