Norsk investor savner ydmykhet fra politikere

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 26. september 2022 | 03:21

Investor Petter Warren er lite imponert over norske politikere.

Han mener dagens regjering nå må ta fatt på utfordringene som venter oss denne vinteren.

Warren sier tiden hvor man har levd på sentralbankstøtte er over, og at det må bli en slutt på å si «strømstøtte».

– For det første skal man ikke kalle dette støtte. Det er en fordeling av inntektene staten får. En fordeling mellom stat, borgere og næringslivet, sier Warren til Nettavisen.

Foreslår nytt strømstøttesystem

Det han foreslår er makspris, men med én betingelse.

– Du får ikke denne maksprisen med mindre du sparer strøm. Du pålegger dem å spare strøm. Det kan for eksempel være basert på strømforbruket ditt fra året før, foreslår Warren.

– Alle strømleverandører kan fortelle deg akkurat hvor mye strøm du brukte i fjor. Gjør betingelsene slik at du skal ned 10 prosent. Da får man det økotiltaket man ønsker. Da er det et insentiv for å gjøre det, og økonomisk går ikke folk over ende.

Warren ser for seg en makspris på 50 eller 70 øre.

Investoren forklarer hvorfor det er smart å investere i hedgefond, men vil ikke anbefale denne løsningen.

– Nå har vi levd på sentralbankstøtte i rundt femten år. Vi har alle følt oss kjempesmarte på å ha veldig enkle porteføljer. Det har aldri vært noe problem fordi det har vært en barnepike under deg som har kjøpt verdipapir og sørget for at verdiene stiger. Nå er den perioden over, sier Warren go legger til:

– Nå går renten opp og da begynner obligasjoner å bli noe mer aktuelt, men fortsatt er rentene du får på obligasjoner langt under inflasjonen. Det er ikke noe inflasjonsbeskyttelse der. Hedgefond derimot er et verdipapirfond som innebærer at man kan investere i aksjer, men også opsjoner, valuta, råvarer og rentepapirer.

– Men det er ikke så lett for alle å gå inn der. De må gjøre en jobb for å klare å komme inn her. Det ville jeg aldri anbefalt noen å gjøre, sier han.

Politikere og sommerferie

Warren er svært kritisk til de norske politikeres tre måneder lange sommerferie, spesielt under en nasjonal krise.

– Jeg misunner dem den sommerferien, som beklageligvis ble brutt med elleve dager før fordi vi har en energikrise, sier Warren ironisk.

Han er svært kritisk til at politikerne ikke tar situasjonen mer alvorlig enn de gjør.

– Det er krig og energikrise, bør du ikke ha noen på dekk da? Bør du sette dette på autopilot og gå å strekke ut i kabinen din? Antageligvis ikke, du bør nok være på. Denne situasjonen er veldig merkelig.

– Du har det litt for bra hvis du kan slippe roret i en storm fordi du har sommerferie, legger han til.

Investoren er også kritisk til politikernes håndtering av norsk økonomi.

– Det som politikerne gjør, det ser man på skatter og avgifter, de gjør lite for å tilpasse oss til situasjonen vi befinner oss i i dag.

Les også: Denne oppfinnelsen produserer elektrisitet: – Veldig enkelt og billig design

Warren mener vanlige folk er taperne og gir politikerne skylden.

– Man hører fra folk som driver matvarebutikker at man ser det på handelsmønsteret. Det knaker her for mange, og da er det ikke tiden for å innføre ytterligere avgifter. Ikke bare prate om det og si at man følger med, som har blitt en greie, sier han.

Warren mener politikerne er mer opptatt av seg selv enn landet og innbyggerne som de er valgt til å tjene.

– Man tenker politikk, og ikke på hva det beste er for landets økonomi nå, Man tenker på hvordan man skal få fire nye år. Derfor blir det sånn det blir, sier han.

Warren skjønner godt at Kjell Inge Røkke flyttet, og mener at Røkke har vært flink til å utnytte det norske systemet, og Norge har fått mye igjen for det.

– Jeg hadde aldri trodd at denne regjeringen skulle klare å lukke velstandsgapet, men de klarte det med ett trekk. Øvre delen av velstandsgapet forsvant til Lugano, og der ble det lukket.

– Jeg tror ikke det var en økonomisk lønnsom måte å gjøre det for landet. Jeg hadde ikke trodd det var mulig, men jaggu klarte de det, avslutter han.

 

Senterpartiet målt til laveste snitt på 6 år

mest lest