1000 forskere slår et slag for kjøtt: Helsefremmende

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 26. september 2023 | 19:24

Noen bruker argumentet om at kjøttproduksjon slipper ut mye CO2, andre har pekt på at kjøtt skulle være usunt. Presset mot mindre kjøttforbruk øker.

I 2019 publiserte forskere en studie (Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factor Study) der de skrev at et kosthold med mye kjøtt var ansvarlig for nesten 900 000 årlige dødsfall på verdensbasis, skriver Illustrert Vitenskap.

Men nå har en gruppe på 1000 forskere signert en erklæring til forsvar for kjøtt som menneskeføde. I The Dublin Declaration of Scientists legger de til grunn ni vitenskapelige studier som argument for kjøttets betydning for både menneskers helse og samfunnets velferd.

«Dessverre er den vitenskapelige diskusjonen om en mulig sammenheng mellom kjøttinntak og sykdom ikke lenger en åpen vurdering av de vitenskapelige bevisene, men påvirkes i stedet av skjulte agendaer, særinteresser og ideologier», skriver forskerne i Dublin-erklæringen.

Matvarer fra husdyr «gir en rekke essensielle næringsstoffer og andre helsefremmende forbindelser,» skriver de.

De skriver at folk med god inntekt kan kompensere og oppnå tilstrekkelige dietter samtidig som de begrenser skjøtt, meieriprodukter og egg, men de advarer mot slike råd til «generelle populasjoner, spesielt ikke de med forhøyede behov, som små barn og ungdom, gravide og ammende kvinner, kvinner i reproduktiv alder, eldre voksne og kronisk syke.»

De mener videre det fines mane bio-evolusjonære, antropologiske, fysiologiske og epidemiologiske bevis som underbygger at regelmessig inntak av kjøtt, meieriprodukter og egg, bør vøre en del av et velbalansert kosthold og er fordelaktig for mennesker.

De mener at husdyr- og fjørfehold er viktig for samfunnets velferd og ikke bør «tvinges i kne av reduksjonisme eller fanatisk aktivisme».

mest lest