Moské i Oslo ber muslimer om å begrense kontakt med ikke-troende, så ikke barna blir smittet av feil verdier

Avatar photo
Publisert 26. september 2023 | 21:23

I en tale fra mai 2022 oppfordret imam Jonas Storm i Rabita-moskeen muslimer til å unngå sosial omgang med ikke-muslimer. Han mener det er spesielt viktig at de unge skjermes.

– Det er ikke slik at vi sender våre barn til skolen og de lærer halal og haram der, sier han i talen.

Storm mener profeten Muhammed anbefaler muslimer å holde seg med sine egne, for å unngå smitte fra de rundt dem som ikke har islamistiske verdier.

– Muslimer kan bli oppfordret til å gjøre feil ting i henhold til islam fordi det er helt greit etter norske normer, sier imamen.

Frykter «apartheid«

Almir Martin har jobbet flere år som minoritetsrådgiver i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet. Han synes imamens uttalelser er oppsiktsvekkende.

– Det er integreringshemmende og hatefullt å si at muslimer må passe seg for å ikke bli smittet av ikke-muslimer, sier han til kulturavisen Subjekt.

Han er bekymret over manglende innsyn i hva som foregår i muslimske organisasjoner. Martin viser til en rapport fra 2016, som dokumenterte hvordan flere moskeer i Norge driver koranskoler uten tilsyn eller kontroll fra myndighetene.

– Jonas Storm oppfordrer ikke akkurat til at muslimer skal delta i et norsk fellesskap for alle, uavhengig av religion. Tvert imot: Han bidrar til å skape et skille og segregering. Det er kanskje et sterkt ord, men det blir «apartheid», sier Martin.

Avviser kritikken

Det islamske forbundet Rabita er blitt gjort kjent med kritikken mot imamens retorikk. De står inne for alt som sies, og stiller seg uforstående til anklagen om segregering.

– Å ta ansvar for barna sine er ovenhodet ingen negativ sosial kontroll. Det er faktisk en plikt en hver voksen mann har, sier Rabita til Subjekt.

Forbundet ber om at man ikke vrangleser dem:

– Den offentlige skolen lærer barna våre mye bra, men de lærer dem ikke at alkohol eller svinekjøtt er haram. Vi håper og forventer at de som ønsker å kritisere oss ikke leser våre tekster akkurat som fanden leser bibelen.

mest lest