Denne artikkelen er basert på en pressemelding fra Matprat.
Den 26. september feires fårikålen.
– Fårikål krever kanskje litt mer «matkondisjon» enn mange andre retter. Lam smaker mye mer og kanskje litt annerledes enn det mange er vant til. Spesielt for de yngre. Men kombinasjonen av lam og kål synes jeg er helt genial, forteller Anne Zondag, samfunnsanalytiker i MatPrat.
De er ute med en pressemelding i anledning fårikålens dag.
Matprat er redd retten går i glemmeboken.
– Jeg syntes fårikålens festdag er en fin markering. Det belyser hvorvidt folk er tradisjonsbærere, eller om det stopper her? Mange har lært å for eksempel lage fårikål av sine foreldre, som igjen lærer det bort til sine barn. På den måten sørger vi for å videreføre de fine mattradisjonene vi har, sier Zondag.
En ujålete rett
Om du liker å invitere familie eller venner til et måltid, er fårikål er en «ujålete» rett som de fleste kan få til hjemme uten mye jobb.
– Fårikål krever svært få ingredienser og nesten ikke noe utstyr. Kjøtt og kål legges lagvis i en gryte, med salt og pepper mellom lagene. Hell på litt vann, sett på lokk og la fårikålen trekke til kjøttet er mørt, sier Britt Marlene Kåsin, matfaglig rådgiver i MatPrat.
Fårikålen skal stå i 2-3 timer, eller til kjøttet slipper beina og kålen er klar. Kålen skal være lett brunlig og ha trukket til seg masse smak fra gryta.
– Mange vil til og med si at gryta smaker aller best på dag to, da smakene virkelig har fått satt seg, sier Kåsin.
Kokte poteter hører til.
Kjør på med chili, ingefær og koriander
– Har du lyst til å piffe opp fårikålen litt, og prøve en helt ny variant, kan du enkelt gjøre det ved å legge til litt ekstra krydder mellom lagene. Fyll på med chili, hvitløk, ingefær og koriander – og vipps får du en asiatisk vri på fårikålen. Dette er en variant vi ser har blitt svært populær, særlig blant de yngre, avslutter Kåsin.

Lenker til oppskrifter
Tradisjonell fårikål: https://www.matprat.no/oppskrifter/tradisjon/farikal/
Fårikål med chili: https://www.matprat.no/oppskrifter/kos/farikal-med-chili/