UNICEF med ny dyster rapport: Europa vil bli hardt rammet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 26. oktober 2022 | 04:48

I en ny rapport fra UNICEF slås det fast at alle verdens barn vil bli rammet av hyppigere, lengre og mer dramatiske hetebølger fram mot 2050.

Den nye rapporten anslår at selv med det mest optimistiske scenariet for drivhusgassutslipp frem mot 2050, er nye og alvorlige hetebølger i verden uunngåelig.

Millioner av barn som i dag ikke er rammet, vil bli utsatt for alvorlige hetebølger med ekstremt høye temperaturer de neste tre tiårene, viser rapporten.

– Den globale oppvarmingen har allerede fått dramatiske følger for barn. Minst 10 millioner barn er rammet av den verste klimarelaterte tørken på Afrikas Horn på 40 år. Det siste året har vi sett varmerekorder både på den nordlige og sørlige halvkule. Nå må vi gjøre alt vi kan for å tilpasse samfunnet for å sikre de som er mest utsatt, nemlig barna, sier generalsekretær Camilla Viken i UNICEF Norge, i en pressemelding.

Les også: Milliardær er bekymret: – Oljeselskapene er bemannet med klimaaktivister

Europa vil bli hardt rammet

Spesielt vil barn i nordlige områder, og særlig Europa, bli utsatt for alvorlige hetebølger.

– Verden må umiddelbart ruste seg for å møte utfordringene som de raskt skiftende klimaendringene fører til, og vi må tilpasse alle systemer som barn er avhengig av, sier UNICEF-direktør Catherine Russell.

Hun påpeker at som et minimum må verdens regjeringer umiddelbart bidra til å få ned den globale oppvarmingen til 1,5 grader Celsius og doble finansieringen innen 2025.

– Hvert land må forberede barna på å leve med klimeendringne og styrke og tilpasse sosiale systemer for barn som helsetjenester, vann- og sanitæranlegg, ernæringstilbud og skole, sier hun.

Her kan du lese rapporten.

Regjeringen med «hemmelig plan» for å øke bistandsbudsjettet: Er det nordmenn de vil lure? (+)

mest lest