Ap-politiker Sarah Gaulin trues vekk fra Søndre Nordstrand: – Mitt eget parti har sviktet

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 26. oktober 2023 | 21:26

Hun har markert seg offentlig og snakket om problemene med sosial kontroll, klankultur og kriminalitet. Nå har Ap-politiker og leder i organisasjonen Likestilling, integrering og mangfold (LIM) Sarah Gaulin (28) blitt truet så mange ganger at hun flytter fra bydelen Søndre Nordstrand (Holmlia og sener Prinsdal) og inn på hemmelig adresse et annet sted.

– Jeg føler meg ikke trygg, sier Gaulin til Aftenposten.

Hun beskriver steinkasting mot huset hennes. Truende sms-er med bilde av våpen. Hun skal ha blitt oppsøkt av personer på gaten med budskap om at de vet hvor hun bor. Gjengmedlemmer skal ha stilt seg opp ved inngangene når hun har vært på Mortensrud-senteret.

Gaulin velger også å fortelle åpent om hvorfor hun flytter og episodene som ligger bak.

I slutten av september var hun på t-banestasjonen på Hauketo. Hun ser en ung gutt bli slått ned og ungdom som filmer.

Det skal ha vært om lag 50 personer som ventet på tog eller buss samtidig. Ingen ringte politiet selv om Gaulin oppfordret til det. De turte ikke. Noen mente det ble verre dersom politiet ble tilkalt.

Til slutt ringte Gaulin selv. Da politiet kom, og hun snakket med dem, vendte ungdommene seg mot henne og begynte å filme henne. Hun kom seg vekk i en sivil politibil.

– Jeg pleier ikke å være redd for å ringe politiet, men da var jeg det, sier Gaulin til Klassekampen.

– Jeg var redd for at noen av dem som hadde filmet meg, skulle henge meg ut på sosiale medier som en tyster, og at det dermed ville bli utrygt for meg og samboeren min, sier Gaulin og legger til:

– Det verste du kan gjøre i Søndre Nordstrand, er å tyste.

Hun sier til Klassekamen det er en «ukultur i bydelen».

– Jeg liker ikke at det er en sånn type kultur at du skal holde kjeft og se vold skjer i nabolaget uten å si ifra. At det blir vanlig at folk ikke ringer politiet.

Det kalles å «snitche». Det er det verste du kan gjøre. Og ikke bare på Holmlia. Det sprer seg ungdomsmiljøer i stadig større ringer rundt hovedstaden og andre innvandrertunge deler av Norge.

Leder i LIM Sarah Gaulin taler i begravelsen til Shabana Rehman som gravlegges fra Oslo rådhus. Foto: Heiko Junge / NTB

Gaulin fortalte på Facebook om årsaken til at hun flyttet.

– Det er taushetskulturen som gjør at jeg må flytte. Jeg kan ikke ytre meg som jeg vil og fortsette å bo i Søndre Nordstrand, sier Gaulin til Klassekampen.

I et innlegg i Nettavisen har hun også rettet skarp kritikk mot sitt eget parti, Arbeiderpartiet. For hun og andre har sagt fra internt en rekke ganger om hvor utviklingen i Oslo er på vei.

Den er på vei retning av det man ser i Sverige.

Partiet mitt «vet godt hvordan den dårlige utviklingen vokser i rekordfart i Oslo, uten at de lytter til grasrota,» skriver og fortsetter beskrivelsen av Oslo Ap: «Det handler om at de har fått politiske forslag og innspill uten å svare. Det handler om at vi lager mer symbolpolitikk enn politikk som berører samfunnet vårt.»

Hun beskriver hvordan hun har varslet på interne Ap-møter om utviklingen i neagtive sosial kontroll, æresrelatert voldgjenger og truseler.

Men det Oslo Ap valgte å fokusere på var å lage en «skryteliste» over alt de hadde fått til. Gaulin og en partikollega som hadde tatt opp problemer, ble bedt om å «dempe budskapet» i offentligheten.

«Flere av folkevalgte fra Oslo sør og øst har vært godt klar over hvordan kriminelle gjenger jager politiet vekk og motarbeider politiets arbeid. Likevel hører vi aldri at de snakker om at dette skal vi slå ned på,» skriver hun.

I stedet stemplet man politiet, og fokuserer på at de driver med «etnisk profilering» og ville ha kvitteringsordning.

Oslo Arbeiderparti er alt annet enn klar for å snakke om problemene, som «foreldre som er redd for at deres sønn skal sjekke opp feil jente på skolen og få jentas storebror etter seg. Dette er en problemstilling partiet ikke tør å snakke om.»

– Når man først gjør det, så blir man beskyldt for rasisme. Eller fortalt at vi må forstå at andre kulturer er annerledes enn vår, sier Gaulin.

Ap oppsøker i stedet moskeer for å sanke stemmer.

– Jeg og flere andre har reagert på hvordan Arbeiderpartiet, og andre partier de siste årene, bruker trossamfunn som moskeer som et sted for å sanke stemmer.

Gaulin tar oppgjøret med Ap, og slutter som bydelspolitiker.

Men hun blir værende som medlem.

«Jeg tror på ideologien til sosialdemokratiet og har et håp om at Oslo Arbeiderparti en dag forstår alvoret,» skriver hun, men legger til:

«Det haster».

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

Ja til innvandringsstopp – nei til repatriering (+)

mest lest