Polititopper ut mot egen sjef: Kan bli som Sverige med dagens politikk

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 26. oktober 2023 | 13:24

Det er angivelig rundt 100 kriminelle nettverk i Norge. Men politiet har bare kapasitet til å gå etter 40 av dem, ifølge Kripos.

Mange har ment at politiledelsen selv har vært servile og for politiske korrekte i årevis. Signalene fra tjenestemenn på bakken har ikke blitt lyttet til. Sivile forskere mer opptatt av de kriminelles rettigheter og med fokus på «rasisme» i politiet som årsak til motvilje hos minoritetsbefolkningen har fått for stor innflytelse.

Men nå ser de samme polititoppene ut til å peke ansvaret helt til topps. Til politikerne som styrer i regjeringen. Justisminister Emilie Enger Mehl prioritere feil, mener sjefen for Kripos.

Og det er vel der, i departementet, ansvaret selvfølgelig sitter.

– Vi ser at de kriminelle nettverkene vokser, og vi klarer ikke å holde følge, sier Kripos-sjef Kristin Kvigne til Aftenposten.

Med seg til intervjuet har hun avdelingsleder Bjørn Vandvik fra Politidirektoratet (Pod) og assisterende riksadvokat Torunn S. Holmberg.

«De tre toppene mener det satses på mange andre områder i politiet. Det har ført til en nedprioritering av det de mener er den største trusselen: Kriminelle nettverk,» skriver Aftenposten som videre hevder det «er svært uvanlig at polititoppene retter kritikk mot sin øverste sjef.»

Alle tre peker på flere årsaker til hvorfor politiet har havnet her:

  • Samtlige politidistrikt og særorgan står i en spagat med alle oppgavene politiet skal løse. Ingen har nok folk til å jobbe med kriminelle nettverk.
  • Organisert kriminalitet nedprioriteres fordi andre områder, som nye politikontor, er blitt prioritert.
  • Nærpolitireformen løser ikke utfordringene med kriminelle nettverk.
  • Denne typen saker krever ofte mange etterforskere og tar tid. Derfor blir de ikke prioritert.

Politiet har ikke nok folk.

Situasjonen i Sverige kan spre seg til Norge, advarer Kripos-sjefen.

I Sverige har det så langt i år vært nesten 300 skyteepisoder, 46 personer er skutt og drept. Det er allerede betydelig kontakt mellom svenske gjenger og det norske «markedet»

– Vi er ikke der svenskene er. Og vi har en gyllen mulighet til å demme opp for noe vi ser mest sannsynlig vil komme. Den kan vi ikke unnlate å ta, sier Kvigne.

Avdelingsleder Bjørn Vandvik fra Politidirektoratet mener justisministeren har fått beskjed. Likevel skjer det for lite.

 – Jeg lurer på om kriminelle nettverk er oppfattet som samfunnstruende på lik linje med andre trusler, som vi ser det satses hardt på. Spesielt når vi vet hvor skadelig de kan være, sier han.

Sterkere kan vel knapt kritikken komme fra ledende personer i systemet selv.

mest lest