Full strid etter at forsvarssjefen ikke vil ha nye stridsvogner: – Noen har snakket sammen

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 26. november 2022 | 10:06

Ap og Sp har skaffelse av stridsvogner som et eget punkt i Hurdalsplattformen. Men forsvarssjefens private tilrådning er nei. Han vil heller satse på nye helikoptre og langtrekkende våpen.

Ifølge Dagens Næringsliv er rådet gitt «fra forsvarssjefen som person» – ikke fra Forsvaret som organisasjon.

Nå er det full strid.

Torsdag skrev Dagens Næringsliv at forsvarssjef Eirik Kristoffersen har kommet med en tilrådning til forsvarsministeren om å si nei til anskaffelse av nye stridsvogner.

Overfor Forsvarets forum bekrefter Kristoffersen at han har gitt råd til regjeringen.

– Det stemmer at jeg har gitt en anbefaling. Jeg tar den videre dialogen med Regjeringen, skriver han i en e-post.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) vil ikke stoppe anskaffelsen av nye stridsvogner.

– Regjeringen planlegger for anskaffelse av stridsvogner. Prosessen går videre i tråd med den fremtidsplanen som er lagt, sier forsvarsministeren Bjøn Arild Gram.

Gram sier videre at regjeringen vil ha videre dialog med forsvarssjefen om hans vurderinger knyttet til anskaffelsen av stridsvogner.

Forsvarssjefen argumentere er at anskaffelse av stridsvogner betyr bruk av store penger på beskyttelse i stedet for på bevegelighet og ildkraft.

Etter planen skal kontrakten for 82 stridsvogner med en kostnadsramme på 19,3 milliarder kroner signeres i løpet av året. Alternativene er Leopard 2A7 fra Tyskland og K2 Black Panther fra Sør-Korea.

Forsvarets nåværende stridsvogner, av typen Leopard 1 og Leopard 2A4, er over 40 år gamle og skal være krevende å holde i drift.

– Noen har snakket sammen

Leder Torbjørn Bongo i Norges offisers- og spesialistforbund mener framgangsmåten i saken er egnet til å svekke forsvarssjefens tillit i hele Forsvaret.

– Jeg hørte om dette første gang for en snau uke siden. Det er åpenbart at det ikke har vært en god prosess i forkant. Det er åpenbart at noen få har snakket sammen før han fremmet dette. Det er bekymringsfullt, sier han til Klassekampen.

Bongo mener forsvarssjefen burde inkludert organisasjonen.

– Det jeg tror, og jeg understreker at det bare er noe jeg tror, er at man her ønsket minst mulig oppmerksomhet fordi man vet at det blir motstand. Derfor ville han kjøre solo. Og det er i seg selv et demokratisk problem, ikke noe vi kan være bekjent av i et demokrati.

NOF-lederen er også skuffet over den faglige beslutningen.

– For jeg opplever at han har liten støtte i Hæren, og i Forsvaret, for en sånn beslutning. Det framstår som åpenbart at han har gått mot de faglige anbefalingene i Forsvaret om dette, sier Bongo, som mener at «å så tvil om stridsvogner i forsvaret rokker ved hele fundamentet i hvordan vi har bygget opp hæren».

Bongo mener at den viktigste delen av det norske forsvaret er hæren, og at den viktigste delen av hæren er stridsvogner.

Kanye West tok med ultranasjonalist til Trump-middag: – Visste ikke hvem han var

mest lest