Helligdagsfreden er viktigere enn du tror

Avatar photo
Publisert 26. november 2023 | 11:58

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Det finnes en lov om helligdager og helligdagsfred i det norske lovverket.  Den gir en rekke eksempler på hva som ikke er lov eller bør forekomme på nærmere bestemte helligdager og på vanlige søndager.

Bakgrunnen for å ha en slik lov, er å verne om ro og verdighet.  Videre sier loven at man ikke skal forstyrre med utilbørlig larm.  Det gjelder også i nærheten av gudstjenestested med forstyrrende virksomhet.  Tenk litt på det når du neste gang starter totakts gressklipper en søndag.  

Nå er ikke hovedbudskapet mitt å snakke om støy på en søndag, men heller å peke på at vi bør ta søndagen tilbake som en dag for å roe ned en travel hverdag, la tankene jobbe med det vi setter av
altfor liten tid til, nemlig: Hva er mitt bidrag til å gjøre dette landet til et godt sted å leve. 

Og det kan du gjøre enten du tar en tur i naturen, sitter i solveggen hjemme eller på hytta, ser på ungene som stuper kråke på plenen eller lager middag til dement slektning.

Det skal være forskjell på hverdag og helg.  Ikke fordi kirkedørene er åpne for de som vil eller at radioen fremdeles formidler gudstjenester.  Ei heller fordi en lov påbyr oss å holde helligdagsfred hva nå det innebærer utover støy.

Forskjellen kommer kanskje best til syne når vi bruker dagen til å avstå fra visse ting og isteden bruke den til å skjerpe sansene for hva som er viktig.  En klok mann sa engang: I morgen skal jeg bli et bedre menneske enn i dag.  Ikke dumt sagt det.  Hva som er bedre? Tja, hvorfor ikke bruke søndagen til å finne ut hvordan.  Noen fasit finnes nok ikke og eksamenspapirer vil du antagelig få sammen med dødsattesten.

Er det nå sikkert at det du bruker søndagene til, gjør deg til et bedre menneske? Mulig du kommer i bedre fysisk form og det i seg selv er positivt.  Antagelig blir du et bedre menneske ved å stille noen spørsmål til deg selv som, gir det bedre selvinnsikt?  Blir jeg mer harmonisk eller hjelper det til å bli mer empatisk?  Dobbel gevinst når hode og kropp samkjøres – eller skal vi kalle det vinn-vinn. ?

Men hva med bidraget til å gjøre landet til et godt sted å leve? Kvaliteten på deg og meg vil være det som avgjør.  Er summen av ‘’bedre mennesker’’ større enn summen av de negativt ladede, utpregede egoister og snyltere, kan vi se lyst på fremtiden. 

Utgangspunktet var altså helligdagsfred som igjen kan føre til at vi bruker søndagen på en annen måte enn vi har gjort så langt.  Sett at vi bruker den til ‘’åndelig vekst’’  litt i tråd med hva som er meningen bak kirkedørene eller en slags parallell.  Har vi ikke da oppnådd to ting. Respekt til de som fremdeles er kirkegjengere og en åndelig vekst i oss selv.

Tankene går også til hvordan vi bruker den kristne tradisjon når vi døper barna våre, gifter oss i kirken og siden gravlegges på innsiden av steinmuren.  Ingenting av dette vil leve videre hvis vi ikke respekterer den virksomhet kirken og kristendommen står for.  Men jeg er jo ikke kristen og går ikke i kirken, sier du. De fleste gjør ikke det og er heller ikke nødvendig for å ha kristne verdier under huden. 

I en urolig verden er det viktigere enn noen gang at vi har et ankerfeste, både gjennom vår kristne arv og gjennom et bevisst forhold til hva som gjør landet godt å leve i.  Å tro at dette er en jobb bare for politikere,  er neppe noen god ide.  

mest lest