Anne Holt kritiserer rådet til Kjerkol: – Et svik

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 27. januar 2023 | 07:07

Tidligere justisminister fra Arbeiderpartiet og forfatter Anne Holt kritiserer rådet til helseministeren om å ta ansvar for egen alderdom.

– Vi plukker ikke lenger opp dem som faller. Det er et svik mot sosialdemokratiet! sier Holt i NRK-Debatten.

I Debatten møtte hun helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Holt mener Kjerkol sitt råd er godt for dem som har mulighet til det.

– Men nøkkelordet her er «kan gjøre det». Det er nemlig forferdelig dyrt, sa Holt.

Holt gikk tidligere ut med denne kritikken i et Facebook-innlegg.

– Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol maner befolkningen til å «ta ansvar for vår egen alderom». Det kan jeg bare si med én gang: Dette er ikke bare-bare. Det er dessuten DRITDYRT. I hvert fall om hun legger det samme i det som meg. Da bør du nemlig i god tid, starter hun med i sitt innlegg.

Innlegget avsluttet hun med å føreslå at rådet er «et knefall for et samfunn med forskjeller jeg trodde Arbeiderpartiet hadde viet de siste 136 årene til å bekjempe».

Over 1300 reaksjoner er lagt igjen på innlegget, som er delt mer enn 300 ganger.

– Som omsorgminister har du først og fremst ansvar for dem som trenger hjelp. De av oss som kan klare seg hjemme og har anbefal dette selv, er ikke i utgangspunktet et ansvar for helseministeren, sier Holt i studio.

– Derfor blir jeg så provosert av dette utspillet om å «passe på seg selv».

Helseministeren mener Holt har misforstått.

– Hvis du har en bolig må du tenke om dette er en bolig som er god å bli gammel i, og så må staten bidra med noen virkemidler dersom det ikke er mulig for deg å gjøre boligen aldersvennleg, sier Kjerkol.

Kjerkol mener at flere av dem som har muligheten til det skal planlegge mer for alderdommen sin.

Videre sier hun at å ivareta eldre både er et ansvar for den enkelte som har evne til det, og fellesskapet som skal stille opp slik at gjentatte får hjelp.

– Jeg vil gjenta at det er fagfolk som utgjør tjenester. Det er dem som gir helsehjelpen og vi må sikre at vi har god tilgang på den viktigste ressursen. De som trenger sykehjemplass, de skal få det, sier Kjerkol.

Eldreomsorgen er en skam

mest lest