Russisk statlig fjernsyn: Vestlige stridsvogner er ikke «leoparder» – de er «tannløse katter»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 27. januar 2023 | 01:51

Russiske medier forventer at de vestlige stridsvognene er lette å ødelegge – og kaller dem en god grunn til å bombe Tyskland.

Russisk statlig fjernsyn var onsdag kveld travelt opptatt med å håne vestlige stridsvogner på vei til Ukraina.

De tyskproduserte leopardtankene ble ikke kalt «leoparder», men «tannløse katter».

Og en grafikk viste hvordan en tankkamp mellom russiske T-90 stridsvogner og deres vestligproduserte kolleger ville ende i overveldende tap av de vestlige stridsvognene.

– Vi har et sterkt forsvar. Med stor ildkraft på vår side, som overgår de tyske, forklarte programlederen på Rossiya-24.

– En kamp i det åpne feltet mellom ti Leopard-stridsvogner og ti T-90-stridsvogner er avgjort på forhånd, konkluderte han, mens grafikken viste hvordan seks av de ti Leopard-stridsvognene ble satt på sidelinjen.

Den russiske siden led ingen tap.

Artikkelen fortsetter.

Innslaget på den statlige kringkasteren Rossiya-24 er et eksempel på hvordan det har vært to svært forskjellige russiske reaksjoner på beslutningen om at både amerikanske Abrams-stridsvogner og tyskproduserte Leopard-stridsvogner nå er på vei til Ukraina, skriver dansk TV 2.

Les også: Norge sender Leopard 2 stridsvogner til Ukraina

En type respons fra Russland var at de vestlige stridsvognene er så betydelig dårligere enn russerne at de ikke bryr seg om utfallet av krigen.

Det andre svaret var at Vestens beslutning var en så farlig eskalering at den bringer verden nær både tredje verdenskrig og atomkrig.

Denne posisjonen ble uttrykt på en annen statlig tv-kanal, Rossiya-1.

Programleder Vladimir Solovjov, som regnes som en av president Putins mest høylytte propagandister i Vesten, sa at ideen om tyske stridsvogner på russisk jord må være «grunn nok til å ødelegge Berlin»:

– Jeg mener at tiden er inne for å sende et klart og resolutt budskap om at vi ser på Tyskland som en part i konflikten. Og at fremveksten av tyske stridsvogner i Ukraina endelig vil få oss til å vurdere tysk territorium, baser og andre steder som legitime mål, sa Solovjov.

– Da vil tyskerne forstå hvilke nye naziledere de har reist og brakt til makten, la han til, i sitt sinte angrep på Vesten, som han kalte «europeiske fariseere» og «nazi-».

Den russiske ambassadøren til Washington, Anatolij Antonov, skrev på telegram relativt ubekymret at de amerikanske stridsvognene i Ukraina «vil bli ødelagt som ethvert annet eksempel på NATOs militære utstyr».

Ukraina etterlyser nye moderne jagerfly: – Fordelene på slagmarken vil være enorme

mest lest