Etter at Erdogan godkjente Sveriges medlemskap i NATO, godkjenner USA salget av F-16-kampfly til Tyrkia

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 27. januar 2024 | 11:31

Fredag informerte det amerikanske utenriksdepartementet Kongressen om at etter at landet godkjente Sveriges søknad om medlemskap i NATO, har Tyrkias kjøp av 40 F-16-kampfly for 23 milliarder dollar blitt godkjent. Dette melder Epoch Times.

Defense Security Cooperation Agency bekreftet avgjørelsen og understreket salgets betydning for Tyrkias forsvarsevne.

I tillegg kunngjorde utenriksdepartementet fredag et tilsvarende salg av avanserte F-35-kampfly til Hellas til en verdi av 8,6 milliarder dollar.

Senatets utenrikskomités leder, senator Ben Cardin (D-Md.), uttalte fredag sin støtte til salget til Tyrkia.

Hans beslutning om å tillate salget av kampflyene var avhengig av Tyrkias godkjennelse av Sveriges medlemskap i NATO, som tidligere i uken ble innvilget av Sveriges riksdag.

«Jeg berømmer det tyrkiske parlamentet for det viktige vedtaket om å godkjenne Sveriges NATO-tilslutningsprotokoll, og president Erdogan for å ha undertegnet den», sier Cardin i en uttalelse.

«Sverige har lenge oppfylt alle krav som er nødvendige for å bli medlem av alliansen, og dette skrittet representerer et viktig skritt fremover for å styrke vårt euro atlantiske fellesskap og interoperabilitet i møte med Putin-regimets uprovoserte og ulovlige inntog i Øst-Europa.»

«Min godkjennelse av Tyrkias anmodning om å kjøpe F-16-fly har vært betinget av at Tyrkia godkjenner Sveriges NATO-medlemskap. Men ta ikke feil: Dette var ikke en beslutning jeg tok med lett hjerte», sier Cardin i en uttalelse.

«Mine bekymringer er blitt formidlet til Biden-administrasjonen på en sterk og konsekvent måte som en del av vårt pågående engasjement, og jeg er oppmuntret av den produktive retningen deres diskusjoner med tyrkiske tjenestemenn har tatt for å løse disse problemene», la han til.

Ungarns statsminister Viktor Orban, sammen med Tyrkia, hadde lenge avvist å tillate Sverige å bli medlem av NATO.

Cardin anklaget Orban for å «obstruere» Sveriges vei mot NATO-medlemskap og for å bremse feiringen av utvidelsen.

Cardin sa videre: «Statsminister Viktor Orbán har nok en gang vist seg å være det minst pålitelige NATO-medlemmet, i tillegg til at han har spilt rollen som ødelegger i EUs forsøk på å gi Ukraina sårt tiltrengt økonomisk hjelp.»

F-16-kampflyene vil bli solgt hovedsakelig av Lockheed Martin.

Det foreslåtte salget inkluderte modernisering av 79 eksisterende F-16-fly til V-konfigurasjon samt kjøp av 40 nye F-16-fly. Motorer, radarsystemer, rakettutskytningsramper, bomber, styringssystemer og andre relaterte komponenter er alle inkludert.

Grekerne kjøper 40 F-35 Lightning II Joint Strike Fighters sammen med tilhørende utstyr.Utenriksdepartementet ser på denne våpenavtalen som et middel til å styrke Tyrkias forsvarsevne og utvide NATOs tilstedeværelse for å stoppe russisk aggresjon i regionen.

At Sveriges og Finland blir medlem av NATO har styrket alliansens nordlige grense mot Russland.

Etter å ha forlatt F-35-programmet etter å ha kjøpt Russlands S-400-missilforsvarssystem, ba Tyrkia først om F-16-kampfly og moderniseringssett fra USA i 2021.

USA advarer mot å bruke flyene til uautoriserte overflygninger fra Hellas på grunn av uenigheter om tilgang til olje og gass.

mest lest