EU truer med å suspendere Ungarns stemmerett

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 26. januar 2024 | 14:08

Stats- og regjeringssjefene kan vurdere å ta i bruk «atomvåpenet» artikkel 7 og kaste Ungarns statsminister Viktor Orbán ut av EU-avstemningen landet blokkerer en avtale om økonomisk støtte til Ukraina..

Det melder Politico.

Artikkel 7 er en alvorlig politisk sanksjon som kan føre til at Ungarn blir kastet ut av EU-avstemningsprosessen. 

Europeiske diplomater signaliserer at de ikke lenger utelukker denne muligheten, da de mener at Viktor Orbán, Ungarns statsminister, setter sikkerheten til Ukraina i fare. 

Dette kommer etter at Orbán tidligere har blokkert EUs forsøk på å sende bistand til Ukraina som en markering av støtte til Russlands president Vladimir Putin. 

Andre EU-land er klare til å handle mot Ungarn, noe som vil være et historisk skritt for EU-ledere som vanligvis er avhengige av samhold og enighet. 

Neste ukes avstemning om bistand til Ukraina er viktig for å vise støtte til landet og for å sende et budskap til Putin.

EU har tidligere forsøkt å holde Ungarns demokratiske tilbaketog i sjakk, men nå er tålmodigheten angivelig i ferd med å ta slutt. 

Det er frykt for en motreaksjon i Ungarn, og noen sentral- og østeuropeiske land er redde for å påberope seg artikkel 7, da de frykter at de kan bli utsatt for lignende gransking av rettssikkerhetsspørsmål i fremtiden.

mest lest