Nedslående USA-beskjed: – Planlegger å lede Ukraina mot en annen kurs

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 27. januar 2024 | 09:47

Amerikanske tjenestemenn tviler på at Ukraina kan klare å ta tilbake noe terreng i 2024.

Det skriver Washington Post.

– Det er ganske klart at det vil være vanskelig for dem å forsøke å gjennomføre samme type omfattende fremstøt på alle fronter som de prøvde å gjøre i fjor, det sier en høytstående tjenestemann i Biden-administrasjonen til avisen.

Flere kilder avisen har snakket med tviler på at Ukraina vil klare å gjenerobre tapt territorium i løpet av 2024.

Nåværende strategi går ut på å støtte Ukraina i å opprettholde sin posisjon på slagmarken midlertidig, samtidig som man planlegger å lede landet mot en annen kurs for å styrke det betydelig innen utgangen av 2024, rapporterer den amerikanske avisen.

Den amerikanske planleggingen er en del av en flernasjonal innsats, der nesten tre dusin land som støtter Ukraina, forplikter seg til langsiktig sikkerhets- og økonomisk støtte. Dette gjøres både av nødvendighet, med tanke på de skuffende resultatene av fjorårets motoffensiv, og overbevisningen om at et lignende forsøk i år sannsynligvis ville føre til samme utfall, skriver avisen.

Hver av dem jobber med å utforme et dokument som detaljerer deres konkrete forpliktelser for de kommende ti årene. Den tiårige avtalen mellom Storbritannia og Ukraina ble kunngjort forrige uke, signert av statsminister Rishi Sunak og den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj i Kyiv. Avtalen inkluderte bidrag til «Maritim sikkerhet, Luft, Luftvern, Artilleri og Panser», i tillegg til økonomisk støtte og tilgang til den britiske finanssektoren.

Frankrike forventes å følge etter, med en forestående visitt til Ukraina av president Emmanuel Macron, ifølge Washington Post.

Om litt over en måned er det to år siden Russland gjennomførte sitt angrep mot Ukraina, som markerte en betydelig eskalering av konflikten mellom de to landene. Konflikten hadde sin opprinnelse tilbake i 2014.

mest lest