Gunnar Stavrum: Vil koste tre millioner per reinsdyr å rive Fosen-vindmøllene

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 27. februar 2023 | 14:46

Skal man likevel gjøre det?

Mandag formiddag var Greta Thunberg og de andre demonstranene tilbake foran flere departementer i Oslo. Der hadde de lenket seg fast. Politiet gjorde nye forsøk på å fjerne dem.

Kravet er at de 151 vindmøllene på Fosen-halvøya må rives. I 2021 kjente Høyesterett konsesjonen og ekspropriasjonen gjort fra Staten side ugyldig fordi den krenker urfolkets rettigheter knyttet til reindrift.

Hele anlegget kostet omlag 6 milliarder kroner å bygge. Det leverer 1,8 milliarder kilowattimer (TWh) strøm i året. Norges samlede produksjon er ca. 157 TWh i året. Fosen leverer nok strøm til en by på 100.000 innbyggere.

Staten v/Olje- og energidepartementet prøver å finne løsninger som gjør at reindrift og vindmøller kan sameksistere. Demonstrantene fra Natur og Ungdom og Norske Samers Riksforbund Nuorat krever at møllene må rives. Mandag tar flere til orde for det, blant annet Aps ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen

 Sånn jeg tolker dette, så må vindmøllene rives, sier han til VG og fortsetter:

– Vi krever umiddelbar handling for å finne løsninger som gjør at det pågående rettighetsbruddet mot samiske reindriftsutøvere på Fosen tar slutt, sier han, og understreker at Tromsø er en urfolksby, og at samenes rettigheter må overholdes.

Men ikke alle er enige. Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum har laget et regnestykke. «Rent økonomisk er det galematias å rive vindmøllene for å gi plass for reindriften,»  skriver han.

Det skal angivelig være to reindriftslag (siidaer) som består av tre drivere hver som har tillatelse til å ha maksimalt 2.100 reinsdyr på Fosen. Det innebærer seks personer/familier som har sitt økonomiske virke knyttet til reindriften der.

Med en kostnad for anlegget på 6 milliarder skulle det dermed bli 3 millioner kroner per reinsdyr, eller 500 millioner kroner per reindriver. Og da er ikke heller kostnadene forbundet med riving og tilbakeføring av naturen tatt med. Det vil trolig også koste hundervis av millioner.

Stavrum has også regnet på slaktevekt for et reinsdyr og funnet ut at det gir en kilopris på minst 130.000 kroner.

Den nåværende slakteverdien av de 2100 dyren er omlag 40 millioner kroner. I rene kroner og øre står det altså opp mot 6 milliarder i imvesteringskostnade og et tap av 1,8 TWh kraft i året.

Til nå har to domstoler vurdert hva som ville være et riktig erstatningsnivå. Tingretten sa 19,6 millioner kroner, mens Lagmannsretten økte beløpet betraktelig til rundt 90 millioner kroner. Det er staten som eier anleggene.

Erstatningsdommene er anket.

Redaktøren og den kriminelle: Hvorfor tiltrekkes kvinner av voldelige og «formidable» menn? (+)

 

mest lest