Forventer lavere strømpris

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 27. februar 2024 | 08:41

En mild vinter i Europa og fulle gasslagrer vil medføre lavere strømpris fremover.

– Vi forventer at det går nedover gjennom våren og ut mot sommeren. Gradvis fallende priser fra dagens 60–70 øre og ned mot 40, sier kraftanalytiker Marius Holm Rennesund i konsulentselskapet THEMA til NRK.

Gassprisene er nå bare en tidel av hva de var høsten 2022, da strømprisene i Norge toppet på 6 kroner per kWt.

Optimistiske signaler fra norske husholdninger om økonomien

Kvartal-rapporten fra Finans Norge indikerer en begynnende optimisme og styrket tro på fremtiden.

– Det kan se ut til at vi er forbi bunnpunktet, og husholdningene ser ut til å ha gjenvunnet troen på egen økonomi for de neste tolv månedene, skriver Finans Norge til NTB.

Finans Norge som er en del av NHO og representerer finansnæringen i Norge har målt norske husholdningers forventninger til sin egen og landets økonomi helt tilbake til 1992.

Antallet husholdninger som rapporterer forverring av sin egen økonomi det siste året har gått ned sammenlignet med samme periode i fjerde kvartal.

– Det er oppsiktsvekkende at husholdningene er så positive til egen økonomi fremover. I tillegg til at de nok har justert forbruket gjennom renteøkningene, er det naturlig å knytte dette stemningsskiftet til at husholdningene tror vi er nær rentetoppen, sier administrerende direktør Kari Olrud Moen i Finans Norge.

Olrud Moen ser også ut fra rapporten at husholdningene foretrekker å nedbetale eksisterende lån fremfor å ta opp nye. Imidlertid gir mange uttrykk for en økt vilje til å bruke penger på reise.

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank påpeker at tallene fra Finans Norges forventningsbarometer kan tolkes på to måter:

– På den ene siden viser tallene at folk har fått tro på egen økonomi igjen, og det er den høyest målte optimismen siden rentehoppene startet for over to år siden, sier han til NTB, og legger til:

– På den andre siden sier folk at de vil spare og utsette store innkjøp og investeringer. Det betyr at folk er forsiktige og kjenner på økte rentekostnader. Dette vil i så fall bidra til å motvirke prisstigning og økte renter. Dette har vi sett skje i Europa.

Sjeføkonomen understreker at det er betydelig usikkerhet knyttet til den fremtidige utviklingen av den norske økonomien.

mest lest